Rada seniorů Pardubického kraje uspořádala vzpomínkovou akci „Jdeme za Ležáky“

Dne 25.6.2020 uspořádala Rada seniorů Pardubického kraje pro své členy, širší seniorskou veřejnost a občany Pardubic zajímavou akci, inspirovanou Radou seniorů Středočeského kraje. Do výzvy zorganizovat dne 6.6.2020 akci „Běžíme pro Lidice“ jsme se sice nezapojili, protože v té době ještě trvala restriktivní opatření v důsledku hrozby COVID-19.  Využili jsme ale skutečnosti, že se v našem regionu nachází  obec  Ležáky, kterou za 2. světové války postihl stejný osud jako Lidice. Tato obec na Chrudimsku byla vypálena   24.6.1942, její obyvatelé ve věku nad patnáct let byli internováni v Pardubicích v tzv. Larischově vile, známé jako Zámeček a následně všichni popraveni. Jejich děti byly deportovány do likvidačního tábora v Chelmně, válku přežily pouze dvě.

Naše výzva seniorům „Jdeme za Ležáky“  vzbudila velký zájem. Akce se zúčastnilo přes padesát lidí, převážně z Pardubic a okolí, ale také z Chrudimi, Brandýsa nad Orlicí a dalších míst kraje. Zahájili jsme v centru Pardubic před budovou, kde měl v letech 1939-42 sídlo oberlandrat a poté pardubické Gestapo. Tady jsme si připomněli některá fakta o okupaci a jejich důsledcích na život ve městě. Odtud účastníci vyrazili pěšky, na kolech nebo MHD k Zámečku, který se nachází na východním okraji města. Pestré složení dokresluje údaj o věku účastníků. Tou nejstarší byla 94 let stará seniorka, nejmladší pouze čtyřletá vnučka dalšího účastníka.

Památník, prohlášený za národní kulturní památku, byl po mnoha letech díky obětavosti Československé obce legionářské, jejímž se stal majetkem, ohromné finanční pomoci od hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického a v poslední době i města Pardubice profesionálně restaurována a stává se regionálním centrem vzpomínek na utrpení, ale i hrdinství našich předků. Připomíná také činnost odbojové skupiny SILVER „A“, která v regionu působila v letech 1941-42.

Jménem Rady seniorů Pardubického kraje jsme položili kytici k pietnímu místu, kde byly děti z Ležáků odebrány svým matkám a ve sklepních prostorách, kde dospělí čekali na popravu, jsme k jejich vystaveným fotografiím položili zapálené svíčky. Prohlídku objektu s erudovaným výkladem vedl člen Čsl.obce legionářské a vedoucí celého projektu pan Fr. Bobek.

Vzhledem k zájmu seniorů jsme se rozhodli vytvořit z této akce tradici a  pochod „Jdeme pro Ležáky“ tak zamýšlíme organizovat i v příštích letech. Všem krajským radám, organizacím seniorů i dalším zájemcům doporučuji navštívit v České republice trošku opomíjené, ale historicky velmi zajímavé Pardubice, město s bohatými dějinami i pestrou současností. Jejich neopomenutelnou součástí je i ta spojená s válečnými dramaty, do kterých můžeme nahlédnou právě v areálu památníku Zámeček, nacházejícím se v místní části Pardubičky.