PŘEDSEDA RADY SENIORŮ ČESKÉ REPUBLIKY KE COVID – 19

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Vážené seniorky, vážení senioři,

pandemie COVID – 19 ukazuje svoji sílu, v České republice byla zaevidována 1. března 2020 a od této doby s ní musíme žít. Jsou státy, a některé i v Evropě, které denně uveřejňují tisíce nakažených a stovky zemřelých, Česko je o dva řády níže. Mezi 227 zemřelými k 29. dubnu bylo 203 osob starších 65 let a mezi 317 zemřelými k 25. květnu bylo 288 osob starších 65 let. Tedy 89 a 91 procent! Také poslední analýzy dat z léčení pandemie v Česku ukázaly, že těžký stav při nákaze novým koronavirem připadá na 3,8 procent pacientů. U seniorů to byl každý pátý! Zatímco pod hranicí 60 let věku skončilo na intenzivní péči necelé jedno procento nakažených pacientů, mezi šedesátníky a staršími to bylo 18,5 %. Čím je člověk starší a nabalují se u něj zdravotní komplikace, tím více musí počítat s horším průběhem nemoci. Někteří lékaři ale říkají, že o nic nejde, protože chřipková epidemie má smrtnost podobnou a nikdo se nad ní nepozastavuje. Jenže, proti chřipce se můžeme očkovat. Vakcínu, a to i proti pneumokokovým infekcím máme zdarma, a kdo se očkuje, zpravidla neumírá. Ale proti novému koronaviru žádná vakcína ani lék neexistují a seniorům jde o život! Žijeme v nejistotě a neznámu. Je doba pravdy. Každý ukazuje „kdo, kdo jest“. Charakter národa, funkčnost státní a veřejné správy a zejména spolehlivost českého zdravotního systému neznámý vir každodenně a nekompromisně prověřuje. Také politici a konec konců i Rada seniorů České republiky v těžké době prokazují svoji užitečnost.

Ve středu 27. května zasedalo kolegium Rady seniorů ČR, tedy nejvyšší orgán sjednoceného seniorského hnutí mezi sjezdy, které kromě svolání 4. sjezdu Rady a také participace Rady na letošních volbách provedlo seniorské hodnocení výše uvedených aspektů. Považuji za svoji povinnost Vás s výsledky hodnocení obeznámit.

Kolegium posoudilo dostatečnost aktivit Rady, v době nouzového stavu, k zajištění ochrany života a zdraví seniorské populace. Informujeme českou veřejnost, že vláda akceptovala všechny požadavky Rady seniorů ČR. Tedy, že zajistila vyhrazenou provozní dobu České pošty pro seniorskou populaci a dle požadavků také donášku důchodů do místa bydliště příjemců. Že v legislativní oblasti vláda zajistila dotace státu OSVČ, kteří současně pobírají starobní důchod. A v neposlední řadě vláda vyhlásila zákaz výpovědi seniorských nájemců z nájemního bytu pronajímatelem při prodlení s platbou nájemného z důvodu pandemie. K prosazení vládního návrhu zákona ve Sněmovně jsme přispěli. Vláda také vyhověla požadavku Rady a odmítla původně ohlášený záměr epidemiologů zavést divoké promořování Čechů koronavirovou infekcí jako metodu léčby. Rada seniorů ČR považuje aktivity vlády přijaté k ochraně života a zdraví seniorské populace za kvalifikované, dostatečné a účinné. Na rozdíl od řady jiných států prostřednictvím včasně přijatých hygienických a proti epidemiologických opatření česká vláda zachránila tisíce seniorských životů. Všechny tyto aktivity kolegium oceňuje a za akceptování požadavků Rady mnohokrát vládě děkuje. Za selhání ministerstva zdravotnictví kolegium považuje prvotní nečinnost a následné zavlečení pandemie do některých pobytových zařízení pro seniory. To se nikdy nemělo stát! Spravedlivé je ale dodat, že významnou spoluodpovědnost v této věci nesou také zřizovatelé. Kolegium vyzvalo vládu k obezřetnosti při rozvolňování podmínek zmrazené ekonomiky a také při otevírání hranic. Senioři mají vážné obavy z opakovaného a masového zavlečení pandemie ze zahraničí. Ústavní právo na život, a seniorům o život jde, je v civilizované společnosti v období celosvětové pandemie nadřazeno oproti právům ostatním!

Kolegium poděkovalo městům a obcím za akceptování požadavku Rady a za zajištění, ve spolupráci s ad hoc iniciativami a dalšími dobrovolníky, dovozu jídel, potravin a léků seniorským domácnostem.

Kolegium poděkovalo prodejcům potravin, kosmetiky a lékárnám za vyčleněnou provozní dobu pro seniorskou populaci.

Kolegium se vší úctou, vděčností a obdivem ocenilo a poděkovalo za velkou práci všem zdravotníkům, kteří s nasazením života a zdraví pečovali v první linii o covidové pacienty.

Kolegium vyjádřilo poděkování, obdiv a úctu také všem pracovníkům sociálních služeb, kteří s obavami před zavlečením pandemie do pobytových zařízení pro seniory opustili svoje rodiny a společně sdíleli osud se svými klienty.

Doufám, že ne vždy lehce prožívanou dobu „seniorské izolace“ nám všem zpestřilo zavedení 3. programu České televize se zábavným, informačním a vzdělávacím programem. Také za akceptování tohoto požadavku kolegium ČT poděkovalo.

Česká společnost k velké úctě a pokoře Rady seniorů ČR prokázala lidství, odpovědnost, obětavost a statečnost. Probuzení a vzedmutí úžasného potenciálu solidarity je velkou devízou českého národa pro budoucnost.

Vážené seniorky, vážení senioři, děkuji všem, kteří jste mě v období pandemie zasílali stovky informaci, požadavků a návrhů. Děkuji také za stovky telefonátů na můj osobní mobil, který jsem Vám pro případ potřeby nabídl. Vaší důvěry si velmi vážím, vše jsem se poctivě snažil vyřídit, uplatnit a prosadit. Sprosté telefonáty ale nepřijímám a ke sprostým e-mailům se nevyjadřuji.

Buďte prosím odpovědní.

Dodržujte hygienu a odstupy od jiných lidí.

Noste roušky – „moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě“.

Respektujte vyhlášená proti epidemiologická opatření a v  letních měsících se zbytečně nevystavujte rizikům.

A ničeho se nebojte, přežili jsme první vlnu pandemie, přežijeme také druhou, tedy pokud přijde, a při třetí již budeme mít vakcínu. Věřím, že krizové scénáře v České republice nenastanou.

Zdeněk Pernes, předseda RS ČR