Do Lidic běžel jen předseda

Dne 6. černa přesně ve 10:30 odstartovala bývalá profesorka sportovního gymnázia Kladno Věra Hrušová jedinému účastníkovi tradiční, 8.ročník Běhu míru Kladno-Lidice. Podmínky přípravy pro masovou účast z důvodů pandemie nebyly příznivé, proto se předsednictvo KRS SK rozhodlo tuto závod atletů vypustit a soustředilo se na pouze účast seniorů-důchodců členských organizací v „pochodu za zdraví a pro Lidice“. Senioři po dlouhodobém pohybovém půstu a společenské izolaci rádi výzvy využili. Na startu v Hřebči se sešlo celkem 120 účastníků, kteří pod vedením svých předsedů pochodovali směr Lidice-Růžový sad. A tam také všichni došli, dostali drobné občerstvení a čekali na svého předsedu, který již byl na trati, jejíž velkou část sám odběhl.

Atmosféra v cíli byla jedinečná, nadšení účastníků neznalo mezí a mnozí z nich využili milé přítomnosti předsedy RS ČR Dr.Pernese a jeho manželky, aby si s ním pořídili pamětní foto. Obdobnému zájmu se těšila rovněž starostka obce Lidice paní Kellerová.

Po krátkém odpočinku se všichni vydali k sousoší Lidických dětí, kde již tradičně položili kytičky a uctili minutou ticha památku zesnulých Lidických občanů, mužů, žen a dětí v roce 1942 a následně v koncentračních táborech.

Akce dodržela i charitativní cíl. Z podnětu loňské vítězky BM Kladno-Lidice 2019, která dle svých slov nemohla nepřijít na tuto velkolepou akci (ač sama není důchodkyně), byla zahájena sbírka pro postižené děti ze školy Korálek Kladno s výsledkem 1500,- Kč, které budou předány ředitelce školy.

Krajská rada seniorů SK touto cestou děkuje všem účastníkům akce, děkuje za účast předsedovi RS ČR, starostce obce Lidice, děkuje Muzeu Lidice za poskytnutou technickou pomoc.

Běh míru Kladno-Lidice 2020 je za námi, ať žije 9.ročník Běhu míru Kladno-Lidice 2021!!

 

Miloslav Vajs