Činnost ZO SPCCH Tábor

Základní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami v Táboře letos na jaře oslavila 20 let svého trvání. Za tu dobu si prošla dlouhou cestu včetně „prvních dětských krůčků“ a také si postupně hledala svou vlastní cestu na Táborsku.
V tomto roce stoupl počet členů v organizaci téměř na 150. Základnu tvoří převážně starší lidé v důchodovém věku, proto musí připravované akce odpovídat jejich potřebám a možnostem. Někteří členové dojíždějí do Tábora i z příměstských odlehlejších částí, což ukazuje, že naše akce jsou přitažlivé A jak je v pokročilejším věku obvyklé, aktivnější zde bývají ženy.
Činnost táborského spolku je pestrá a různorodá. Od tvořivých ručních prací, přes trénink paměti, společenská setkání, kde se popovídáme, zazpíváme a zavzpomínáme, přes hraní společenských her, přes kulturní a bohatou sportovní aktivitu. Každý si může vybrat podle své chuti a osobního zaměření. Třeba společné posezení s hudbou, návštěvy filmových a divadelních představení, oblíbené bývá sportování přiměřené věku: pravidlem se staly tréninky a turnaje v pétanque, bowlingu, sportovní hry seniorů.
K nejoblíbenějším však patří tradičně výlety a týdenní ozdravné pobyty. Výlet je takové magické slovo, které lidi opravdu přitahuje. Výlety nabízejí radost z pohybu, ale i poznávání nových míst, či návrat na místa již známá a oživují vzpomínky. Výbor v čele s předsedkyní paní Alenou Hudečkovou, jež úspěšně vede místní spolek 4 roky a sama je i dlouholetou členkou, se snaží přicházet stále s novými nápady i překvapeními, aby náplň byla zajímavá.
Všichni máme rádi pohyb, a tak vycházky do přírody, cesty za památkami, výlety za zajímavostmi i návštěvy kulturních představení jsou hojně navštěvovány. Jak se na správného Čecha sluší, zajímáme se i o historii naší vlasti.
Když jsem spočítala, že se akcí pořádaných naší organizací zúčastnilo 586 zájemců, kteří celkově nachodili 3 910 kilometrů, měla jsem pocit, že svým výkonem v rámci celostátní akce SPCCH Rozchodíme Civilky, se nemáme za co stydět.
Věra Krejčířová