Oslavy Mezinárodního dne seniorů ve Středočeském kraji byly spojeny s volbou Babičky roku

V kulturním domě v Kladné se v úterý odpoledne uskutečnily oslavy Mezinárodního dne seniorů. Akci svým projevem zahájila hejtmana Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.  Po ní se ujala slova radní Aneta Heřmanová. Ta zejména představila I.C.E. kartu pro potřeby integrovaného záchranného systému.Slova se pak ujali předseda Rady seniirů Zdeněk Pernes a předseda Rady seniorů Středočeského kraje Miloslav Vajs.

Po představení poroty pak přišla na podium osmička soutěžících babiček.  První disciplínou je rozhovor s moderátorem. Po přestávce, kterou vyplnila zpěvačka Mára z TV Šlágr, přišla Aňa radu druha disciplína, a to volna disciplína. Během ni babičky vypravely, ta první kupříkladu o tom, jak absolvovala 25 kilometrů zimního běhu na Blaník a dokonce na podiu běhala, u toho zpívala a předváděla hru se svou vnučkou. Jiná recitovaná do hudby, další vyprávěla o svém, docela obyčejném, ale neobyčejném životě, kde mezi své nejbližší a svá vnoučata zahrnula i klub Aktivních seniorů. Nechybělo ani zpěv, recitace, cvičeni ve stylu aerobiku, což zaplněný sál ocenil potleskem, stejně jako tanec s moderátorem. Vrcholem pak byla přednáška o medu, kterou si připravila finalistka, jez sama včely chová.

Po další pauze, kterou vyplnila tanečnici z oddílu Admira, následovala poslední disciplína, a to módní přehlídka. Záhy se ukázalo, że v pro pozicích zůstal požadavek na kroj. Vezmeme-li v úvahu, że Babička roku spatřila světlo světa v Olomouci díky tamních sekce krajské Rady Mileně Hesové, není to zas tam zvláštní, jenže ve Středočeském kraji se zas tak moc krojů nedochovalo…. Babičky si poradily i s tím a ještě to vtipně okomentovaly ve stylu, ze je soutěž donutila zamyslet se nad tím, co je krokem dnešní doby. Moderátorem Václav Hron jim svými komentáři přisel na pomoc, a tak módní přehlídka byla nakonec velmi veselou podívanou.

A pak už byl čas vyhlásit vítězky. Publikum si nejvíce získala Hana Volfová, ta získala titul Babička sympatie. Nejstarší babičkou byla Jana Mitalová, za což dostala také šeru a dárky od sponzorů. Ta se stala také druhou vicemiss. První vicemiss je Jitka Jakubková, Babičkou Středočeského kraje a dámou, která si zajistila postup do olomouckého finále je  Vladimíra Laštovičková.

Všechny soutěžící dámy dostaly jako jednu z cen celoroční předplatné časopisu Doba seniorů, a to díky podpoře Nadace ČEZ.