Táborští diabetici v Chlumu u Třeboně

Ve druhé polovině měsíce srpna se vydal pobočný spolek diabetiků Tábor na svoji druhou rekondici roku 2019, tentokrát do Chlumu u Třeboně. Cestou jsme se zastavili na zámečku ve Stráži nad Nežárkou, známém to místě, kde žila naše operní pěvkyně Ema Destinová. Prohlédli jsme si pěkně udělanou expozici o jejím životě, kdy se nad námi tiše nesl zpěv této vzácné ženy.

Potom jsme se již přesunuli do místa našeho týdenního pobytu do Chlumu u Třeboně, a to do penzionu Hejtman. A tam nás čekalo další překvapení. Byla sobota a konala se zde pravá česká poutˇ. Hned vedle penzionu se nachází křížová cesta vedoucí ke krásnému poutnímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie, kterému se přezdívá “malá Mariazell”.  Flašinetář, spousta stánků s dobrotami, parádou, perníčky a kolotoče. Ten nejvyšší jsem viděla poprvé. Zájemci se točili ve výšce věže kostela, tak vysoko je tubus vyzvedl. Samozřejmě že jsme neodolali a večer se konala veselá módní přehlídka.

“Regule” rekondice jsme dodržovali – takže měření, ranní rozcvička, různé sportovní a hlavně soutěživé hry, odpočinek a důležitý prvek – chůze. 5 – 10 či 15 kilometrů bylo denní penzum, jak se kdo cítil. Bylo teplo, takže jsme vzali zavděk i všude přítomnými rybníky, Hejtman nám byl nejblíže.

Pro zpestření jsme si udělali jednodenní výlet do nedaleké Třeboně. Někdo na parník, další na věž, zámek, kostel ale i pivovar, jak byla ctěná libost.

Za pohodový týden je třeba poděkovat, především personálu penzionu Hejtman včele s jednatelkou paní Petrou Keslovou. Jejich ubytování i kuchyň rádi doporučíme dalším zájemcům. Poděkování patří i členům výboru Dia Tábor, především naší “ajťačce” Evě Entové, MUDr Vaňačové, sestře Cíchové a vůbec všem účastníkům, že vytvořili pevný a veselý kolektiv.

Ač jsme Jihočeši, tento krásný kout země České plný vonných luk, lesů, rybníků mnozí navštívili poprvé. Tak jsme tuto chybu napravili. .

Za vedení rekondice i za sepsání této závěrečné zprávy se podepisuje Anna Slunečková předsedkyně Dia Tábor