10.ročník Vimperské akademie seniorů

Od října 2018 probíhá ve Vimperku jubilejní 10.ročník Vimperské akademie seniorů. Vzdělávací cyklus přednášek pomáhá seniorům rozšiřovat znalosti nejenom o šumavském a jihočeském regionu, ale i dalších oblastech, například zdravé výživě, literatuře, fotografování. O oblibě akademie svědčí i narůstající počet posluchačů. Ddo 10.ročníku se přihlásilo 112 seniorů z Vimperka a okolí.
V období říjen 2018 až březen 2019 je 1x měsíčně čeká šest přednášek a dubnová akademie ” Na kolech “. Zajímavá jsou i témata,například Filmová tvorba na Šumavě, Zimní Karpaty na kole aneb pravoslavné Vánoce na Podrusí, Senior bez nehod, Původní a tradiční recepty ze Šumavy, Květinová výzdoba na šlechtických sídlech a další. Cíl dubnové akademie ” Na kolech” zatím pořadatel Město Vimperk tají. Na závěrečném květnové přednášce převezmou úspěšní absolventi ” Certifikát o úspěšném absolvování 10.ročníku “.
U příležitosti celostátní akce ” Týden knihoven ” navštívili v říjnu členové vimperského Senior klubu Městskou knihovnu. Výsledkem bylo založení ” Klubu 50 + přátel knihovny “,který se bude scházet 1 x měsíčně v čítárně. Pracovnice knihovny Mgr.Jitka Přibylová nabídla řadu zajímavých témat,například informace o knižních novinkách,výročích spisovatelů,jejich díla,exkurzi tiskárny,trénink paměti,výtvarné techniky,videoprezentaci,pohled do šumavské kuchyně a řadu dalších témat,která mohou seniory zaujmout. Spolupráce knihovny a Senior klubu bude tak propěšná pro obě strany.
Ke zlepšení jazykové vybavenosti seniorů pořádá vimperský Dům dětí a mládeže za podpory Jihočeského kraje v roce 2018/2019 pro seniory s vnoučaty kurz výuky anglického a německého jazyka. V  deseti lekcích se účastníci seznámí s gramatikou a konverzací v obou jazycích.
Jaroslav Pomezný,   Vimperk