Poslanecká sněmovna znovu schválila vládní návrh valorizace penzí

Když Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR podpořila 29. červnavládní návrh na historicky nejvyšší valorizaci penzí (čtěte zde), který počítal navíc s navýšením starobních penzí o 1 000 korun, Rada seniorů poděkovala vládě i poslancům. Jenže předloha neprošla u senátorů. Senátem prošel návrh z dílny ODS, která chce, aby si polepšili všichni senioři, kteří jsou v důchodu alespoň 25 let (více zde). Na přídavek by tak podle nich dosáhlo víc lidí, především žen, které pečovaly o děti a dnes pobírají malý důchod. Zarážející je, že se za práva seniorů berou před komunálními a senátními volbami představitelé té strany, za jejíž vlády došlo ke zmrazení penzí, které se mimo jiné podepsalo na smutné skutečnosti, výše průměrné penze se horko těžko držín kolem 40 % průmerné mzdy. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová považuje senátorský návrh za nesytémový, a naopak navrhuje se situací žen zabývat podorbněji a systematicky. Pokud by prošel návrh senátorů, dosáhlo by na příspěvek i mnoho těch, kteří odešli do předčasného důchodu, takže by v důsledku byli potrestáni ti, co pracovali déle.

Sanátoři svým krokrm ale ohrozili historicky nejvyšší navýšení penzí, neboť k tomu, aby mohla vstoupit v platnost v září a od ledna pak mohla být realizována, musí se senátním návrhem zabývat sněmovna, schválit vládní nebo senátní návrh a poté musí vše stvrdil svým podpisem prezident. Sněmovna se přitom měla na řádné schůzi sejít až v polovině září, což senátoři věděli.

Dnes poslanci odsouhlasili vládní návrh na zvýšení důchodů od příštího roku. Pevná část penze se tak od ledna zvýší z devíti na deset procent průměrné mzdy, o 320 korun. Kromě toho dostanou důchodci nad 85 let mimořádný příspěvek tisíc korun. Poslanci všemi 170 hlasy přítomných podpořili vládní návrh.

Podrobnosti k hlasování jak o senátním, jak o vládním návrhu, najdete v přílohách

Hlasování o senátním návrhu
Hlasování o vládním návrhu