Přátelé žádná hranice nerozdělí

Již tradiční akce krajské Rady seniorů Moravskoslezského kraje, tentokrát realizovanou Ostravským organizačním centrem spolku SENIORS, pod názvem 1.výprava přátelství 2018 byla směrována na sever a východ Slovenska. Hlavními aktivitami téměř čtyřicetičlenné výpravy, která se ubytovala v horském hotelu MORAVA v Tatranské Lomnici, samozřejmě byly turistické vycházky do širokého okolí. A nezůstalo jen u nich. Prohlídky pamětihodností Tatranské Lomnice, Starého Smokovce a dalších destinací Města Vysoké Tatry obohatily tatranské zážitky.

Avšak výpravy přátelství nejsou jen osobní prožitky. Jejich důležitou součástí vždy jsou přátelská setkání se seniory kraje, který navštívíme. Tentokrát se z Tatranské Lomnice delegace výpravy vydala za seniory prešovské pobočky AKSENu (celoslovenská seniorská organizace AKTIVNÝCH SENIOROV). V Prešově si ostravští senioři, tvořící družební delegaci, stihli prohlédnout unikátní katedrální chrám sv. Jana Křtitele. A pak již jejich kroky zamířily do místní části Prešova zvané Cemjata, kde již na ně aktivně (při sportovním zápolení) čekali prešovští senioři. Povídalo se o práci v klubech, o strastech a hlavně slastech seniorského života. Vynikající přátelskou atmosféru mezi povídáním vyplnil improvizovaný kulturní program – slovenské, moravské i české písničky zpívané všemi účastníky družebního setkání.

Na závěr setkání si obě delegace vyměnily pozvání na nejbližší seniorské krajské akce konané v Moravskoslezském kraji a na Slovensku.

Prostě – přátelé žádná hranice nerozdělí…

 Šárka Fabianová, předsedkyně spolku SENIORS