Seniorská cyklistická stezka

V úterý 15. května 2018 se v městských lesích Hradce Králové konal již 4. ročník této sportovní akce. Pořadatelé – Sokol Hradec Králové-Pražské Předměstí a Městská organizace Seniorů České republiky svůj  úkol splnili opět velmi dobře a pro 44 účastníků, žen imužů, jako zatím vždy zajistili příjemné jarní počasí. Štědrý byl i tradiční sponzor, Královehradecká provozní a.s. (součást společnosti  Veolia), přispívající na občerstvení.

Akce začala uvítáním závodnic a závodníků a krátkou instruktáží. Nechyběla ani kultura neboť zazněla báseň Píseň cyklisty. O její vtipnosti snad přesvědčí první čtyři verše: Tys krásná jako bicykl, pochromovaný hladce, já když se na Tě zahledím, je mi u srdce sladce…

Závodníci a závodnice vybaveni startovními čísly startovali společně muži se ženami, ale postupně podle věkových skupin: 60+, 70+ a 80+. Start i cíl jedenáctikilometrového okruhu byl u občerstvovacího stánku U vlka. Závodní stroje byly také různého stáří. Většinou jsme mohli vidět městská a trekkingová kola, ale i kvalitní silniční kola s galuskami. Ač povrch okruhu byl z velmi dobrého asfaltu, objevilo se i horské kolo.  Přístup seniorek a seniorů k závodu byl různý. Někteří brali závod jako příjemnou projížďku jarním lesem. Jiní, mezi nimi autor článku, si porovnáním dosaženého času s lety předcházejícími ověřovali rychlost chátrání svého fyzického fondu nebo technického stavu jízdního kola. Ale byli i tací, kteří jeli celou trasu s plným nasazením. Určitě nejzajímavější byl dojezd čela peletonu žen v kategorii 60+, kdy o vítězce rozhodl sprint v posledních metrech. Zlaté, stříbrné a bronzové medaile získali: ženy 60+ – Zuzana Luňáčková, Lenka Rossi, Ilona Hromádková, muži 60+ – Václav Česák, Jaroslav Brzák, Bohumír Jedlan, ženy 70+ – Eva Horníková, Zdena Jergeová, Marcela Karasová, muži 70+ – Josef Ptáček, Jaroslav Rohlena, Jaroslav Groll, ženy 80+ – Hana Svobodová, Dagmar Rouhová, muži 80+ – Kamil Pavlásek, Zdeněk Javůrek, Jiří Soukup.

Organizace klapala bezchybně, protestů nebylo. Všichni dostali pěkné diplomy se zaznamenaným dosaženým časem. Nejstarším startujícím byl sportovec tělem i duší Jiří Soukup (91 let). Hlavní však bylo, že všichni dojeli zdrávi a natěšeni na další kilometry na svém jízdním kole.

Velké poděkování všech přítomných patří tradičním hlavním organizátorům a pořadatelům, manželům Martě a Jaroslavu Novákovým.

Již dnes se těšíme na 5. ročník Seniorské cyklistické stezky 2019, který se bude konat opět v květnu a určitě bude ještě lepší. Jedna účastnice totiž slíbila genderově vyvážit báseň Píseň cyklisty. Ta je zatím jakoby v podání muže. Proto bude ve stejném rozsahu doplněna rýmováním ženy. Pak už zbude jen složit hudbu a budeme mít cyklistickou hymnu!

Pokud jste vydrželi dočíst mou reportáž až sem, přidávám výzvu. Svůj specifický pozdrav mají vodáci, lyžaři, sokolové, horníci i další zájmové skupiny. Cyklisté zatím stále ne. Zamyslete se a pošlete mi, prosím, svůj návrh na pozdrav cyklistů do redakce. Již předem se těším a děkuji.

Jaroslav Rohlena

Foto: Jan Štěpánek