Co dělali Mikulovští v únoru

O tom, že jsme měli besedu o korejské medicíně s manželi Bělousovými, zúčastnili se fašaňku nejen v Mikulově, ale i v Pavlově. jsme již psali v minulém čísle. S koncem února skončily i country tance, které zdánlivě patří pouze do pohybových aktivit, ale množstvím náročných figur jsou jedinečným tréninkem paměti a tím se řadí i do Naší univerzity třetího věku.

V ní jsme pokračovali řadou akcí. Tak především se sešli 12.2. Pamětníci s panem Mgr. Josefem Šubou, pracovníkem Regionálního muzea Mikulov.. Je nutno podchytit pamětníky dokud jsou ještě mezi námi. Proto se sejdeme až na podzim nad zpracovanými údaji od těch nejstarších a nadále pak budeme vytěžovat ty mladší, kteří podají zprostředkované informace od již nežijících rodinných příslušníků.

20. února jsme se sešly na dílničce s paní Pavlou Porubskou. Malovaly jsme kraslice technikou voskové batiky a tak trochu se připravovaly na výlet do Znojma na kraslicovou výstavu. Všem se práce dařila nad očekávání dobře.

Estetický pohled do historie nám přinesla prezentace paní Dr. Jarmily Červené na téma Móda na obrazech evropských malířů. Jako obvykle byla velká účast, účastnice nadšené a natěšené na další setkání nad zatím neurčenými tématy. Cokoliv to bude, máme jistotu velmi hodnotné a zasvěcené přednášky.

Z cyklu těch cestopisných proběhla 27.2. očekávaná prezentace paní Mgr. Jitky Sobotkové o jejích zážitcích z cesty po Itálii. Cestopisné přednášky jsou velmi oblíbené a budeme v nich i nadále pokračovat.

 

Co bude v Naší univerzitě třetího věku během roku 2018

Protože je to rok 100,výročí naší republiky, zaměříme se především na projekt „100“. Již jsme v něm začali lednovou přednáškou o československých legiích Nahodilá armáda . Úplnou novinkou bude projekt s názvem 100 JENTAK. Začneme s ním v dubnu. Obejdeme se bez přizvaných lektorů a budeme besedovat mezi sebou o souvisejících tématech, prostě JENTAK.. Zdrojem informací nám bude především tisk, přečtené knihy, shlédnuté pořady, ale třeba i rodinné fotografie nebo staré recepty. Dobrým nápadům se meze nekladou. Pro první besedu 4 .4. mají některé z nás připraveny materiály o podnikatelských rodinách ( např. o nám dobře známých Löw-Beerech nebo zcela neznámých Porákových). Pokud téma nevyčerpáme, budeme pokračovat 25.4. a dále. Další témata budou podle domluvy, zájmu a možností materiálů. V druhém plánu bude mít více členů možnost přestat být pasivními konzumenty připravených akcí, ale zařadit se k sedmi desítkám aktivních tvůrců. Jsme tak početnou organizací, že jiná cesta k dalšímu rozvoji nevede.

Obrátíme se i na zavedené lektory s jejich iniciativními tématy k projektu ,ale budeme hledat i další lektory, kteří nám budou mít co říci. Uskutečníme k projektu i několik výletů.

 

Místní organizace SD Mikulov.

Dobromila Vlčková