Senioři OSŽ Ostrava hl. navštívili předvánoční Varšavu

14 seniorů se vydalo vlakem EC 111 Comenius z Ostravy v 5.49 hod, aby po 10 hodině vystoupilo na stanici Warszawa Centralna. Odtud pak přešli na místní metro. Metro je pak dopravilo do centra města.

Došli jsme k paláci Krasińských – dnes Národní knihovna – kam chodil hrát malý zázračný klavírista Frederyk Chopin. Další naše zastávka byla u památníku Varšavského povstání, který je pomníkem pro více jak 200 000 padlých Poláků !Prošli jsme se přes gotický barbakán na náměstíčko se symbolem města soškou malé mořské víly Sirenky. Naše cesta vedla kolem několika kostelů na Zámecké náměstí se zámkem a sochou krále. Navštívili jsme zámek a prohlédli si vnitřní prostory i všechny vystavené exponáty. Prošli jsme celou hlavní třídu zvanou Krakovské předměstí, kde jsme viděli prezidentský palác, univerzitu a navštívili kostel Svatého kříže, zde je ve sloupu pochováno Chopinovo srdce .

Po prohlídce starého města jsme se přemístili na prohlídku moderní části Varšavy. Jejím největším symbolem je Palác kultury a vědy věnovaný městu Stalinem. Jako malou náplast za to, že se ruská vojska koukala přes Vislu na to jak němci bombardují město.

Warszawa je od roku 1596 historicky třetím největším městem Polska. Za druhé světové války se město ocitlo v naprostých ruinách, Bylo zničeno 91% průmyslových podniků a také 87% všech budov města a zahynulo přes 800 000 lidí ! Staré město, je zapsáno od r. 1980 na seznam Světového dědictví UNESCO, bylo znovu postaveno jako kopie podle starých snímků a obrazů italských mistrů Canaletta a Bellotta.

V posledních letech vyrostl ve městě les mrakodrapů, které shlíží na dvoumilionové město.

Naší průvodkyní po celém městě byla paní Květa Vysloužilová, která měla zájezd perfektně připravený a snažila se nám ukázat co nejvíce pamětihodností a o každé památce pak podat co nejvíce informací. Město předem navštívila a nastudovala si podrobně všechny potřebné informace. Za to jí patří náš obdiv a poděkování.

Ukázala nám i dobrou cukrárnu, kde jsme si dali chutnou čokoládu a na závěr nás pak zavedla do obchodu, abychom si mohli nakoupit drobnosti na památku a dárečky pro rodinné příslušníky.

Cesta domů proběhla v družném hovoru a senioři si na závěr vzájemně popřáli veselé vánoční svátky a zdraví do nového roku.

Př.seniorů OSŽ OSTRAVA hl.n

ČIKLOVÁ Helena

.

 

.