Mezinárodní den seniorů v Ústeckém kraji

Na první den v měsíci říjnu připadá každoročně Mezinárodní den seniorů, které vyhlásila OSN v roce 1991 jako celosvětovou akci. Zastavme se proto na chvilku, vzpomeňme na svoje blízké a udělejte v tento den radost rodičům, babičkám a dědečkům. Zajděte spolu třeba na kávu nebo do divadla, udělejte si spolu výjimečný den, na který budete všichni rádi vzpomínat.

Most – Svátek seniorů se v předstihu uskutečnil v sobotu 30. 9. 2017 na mosteckém 1. náměstí kulturní program pro seniory, děti i celou rodinu. Akci moderoval Vlasta Vébr. 

Během dopoledne vystoupily dvě skupiny tanečnic vietnamských dívek oblečené do svých krásných krojů. Ve13.00 hodin pozdravil seniory hejtman ÚK spolu s paní náměstkyní města Most a předsedou KRS ÚK. Pak vystupovali seniorské skupiny z Chomutova, Jirkova, Lomu, Litvínova, Meziboří, Lomu, Teplic a samozřejmě z MSSS v Mostě. Je obdivuhodné, kolik energie mají senioři, kteří v těchto skupinách vystupovali. Ač někteří měli více jak 80 let, zpívali a tančili jako mladice. Proběhla také módní přehlídka na téma oblečení let devadesátých a dnes. Proti sobě vystoupili seniorky z klubu č. 3 v Mostě a mladé profesionální modelky. Nutno říct, že tento bod programu měl veliký potlesk zhruba 900 diváků. K dobré náladě také přispěly stánky s občerstvením, ochutnávky dobrot mostecké hospodářské komory, vietnamské a maďarské kuchyně, prodej burčáku z vinic pana Váni z Mostu atd.

Akci pořádalo město Most s podporou ÚK a dalších podniků. Stejně jako loni nechyběla kavárna pro seniory zdarma. V Mostě byl také představen projekt TAXÍK MAXÍK pro místní seniory. Od ledna příštího roku budou mít senioři možnost se, za symbolický poplatek, dopravovat v Mostě k lékaři, lékárny atd.

Závěrem musím poděkovat všem, kteří se zasloužili za dobrý průběh akce. Nebýt úředníků radnice a seniorů z klubu č. 3 by se těžko dala udělat takto rozsáhlá akce pro seniory. Jsem rád, že kamkoliv jsem přišel nebo volal, jsem se setkal s pochopením a pomocí. Jsem rád, že se ujala myšlenka budování tradice oslav svátku seniorů. Jsem přesvědčen, že si senioři zaslouží naše poděkování za své celoživotní zásluhy pro rodinu, stát a své blízké.

Dne 3. 10. 2017 od 17.00 hodin dále proběhl krajský den seniorů ÚK. Pěti autobusy se svezli senioři z celého kraje do Mosteckého divadla. Do divadla také zavítal prezident ČR pan Miloš Zeman, který zrovna byl na návštěvě ÚK. Přijel pozdravit 500 seniorů a věnoval jim čas v debatě, která proběhla po slavnostním předávání cen. Ocenění obdrželi první tři ocenění v Art soutěži a první tři oceněni v akci nejaktivnější klub ústeckého kraje. Vtipně odpovídal na několik otázek, které mu senioři z pléna dávali. Zhruba po 45 minutách pan prezident divadlo opustil a pokračovalo se plánovaném divadelním představení, které plně hradil Ústecký kraj.

Místopředseda RS ČR, Alois Malý