Babička Olomouckého kraje 2017 a oslava Dne seniorů v Olomouci

Na 950 seniorů navštívilo ve čtvrtek 21.9. pavilon A na Flóře v Olomouci,za účelem oslavit společně Den seniorů.Krajská rada seniorů Olomouckého kraje za silné podpory krajského vedení a ve spolupráci se SeniorPasy, připravili bohatý doprovodný program spojený s volbou „Babička Olomouckého kraje 2017“ .Cílem této soutěže, je ukázka lidských hodnot a pravé vnitřní krásy člověka v seniorském věku.Akce se konala pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje a za účasti významných hostů. Pozvání přijali hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, I.místopředseda a statutární zástupce předsedy RS ČR Milan Taraba, senátorka paní Jitka Seitlová a další významní hosté, kteří si váží seniorské populace.

Talentová soutěž „Babička Olomouckého kraje 2017“ má svou vítězku. Stala se ji paní Julie Suchá z Dubicka, která zaujala porotu svým životním příběhem, bezprostředním humorem a láskou ke své rodné řeči „hanáčtině“.Paní Julie má pět dětí, 23 vnoučat a 15 pravnoučat.

Druhé místo obsadila Jarmila Otavová z Olomouce. Třetí skončila Pavla Grygarová z Dubu nad Moravou.

Titul „Babička sympatie“ obecenstvo udělilo paní Anně Kubicové ze Žulové .

Finalistky soutěžily ve třech disciplínách-řízený rozhovor, ukaž co umíš a závěrečné defilé ve společenském oblečení.Koučem byli pan Vladimír Hron a samotná předsedkyně krajské rady , kteří soutěž provedli vtipným konferencierováním.

Novinkou pro letošní ročník byla slosovatelná anketa o ceny pro všechny přítomné seniory.

Největší vážností a uznání této soutěže se dostává titulu „Nejstarší babička „ Letošní nominaci přijaly dvě babičky a to, paní Zdena Velinská ve věku 90 let a vítězka paní Pravomila Šínová , která se letos v srpnu dožila 100 let. Obě babičky byly velmi vtipné a optimistické.

Bylo nám velkou ctí podání rukou oběma šarmantním dámám.

Všechny finalistky pak byly oceněny květinami, pamětními účastnickými listy,hodnotnými cenami od sponzorů,vouchery od Ondrášovky,vítězky pak dostaly korunky, šerpy a welnes pobyty v lázních v Luhačovicích v hotelu Adamantino,zájezdy od CK BohemianFantasy a Za sluncem.

Protože jsem slavili Svátek seniorů, který sice zatím není oficiálně uznaným svátkem ale senioři jej slaví důstojně již několik let,byl vstup zcela zdarma a připravené bylo i občerstvení zdarma – káva zákusek, chlebíček a minerálka.Připraven byl také bohatý doprovodný program pro seniory –měření tlaku tuku,cukru,očí, nabídka zdravotnických potřeb,seniorské zájezdy a zvýhodněné nabídky ozdravných pobytových zájezdů, prodej regionálních výrobků,prodejní výstava seniorských prací, prezentace AGE Centra celostní medicíny, prodej biokosmetiky, produkty zdravé výživy a další…

V doprovodném programu vystoupily také amatérské soubory z Olomouckého kraje SEKT z Těšetic,seniorky ze Skrbeně,Poupata z Velkého Týnce. K poslechu zahrála cimbálová muzika Zbyňka Hrdličky ze Šumperka.Senioři sobě,choreografie psaná životem, kostymi navžené a ušité šikovnýma seniorskýma rukama a srdcem,to vše bylo vysokou značkou kvality.

Krajská rada seniorů Olomouckého kraje si dovoluje touto cestou vyslovit poděkování všem partnerům a sponzorům, kteří se podíleli na této krásné akci.Děkujeme, bez vaši pomoci by se nám jen těžko podařilo vytvořit a položit základ pro zcela novou tradici s odkazem pro novou generaci. Důkazem toho je letošní obrovský zájem diváků i soutěžících.

Milena Hesová

předsedkyně KRS Olomouckého kraje

poradkyně hejtmana