400 let od vypálení kostela

Není to poprvé, co jsme zmiňovali podkrušnohorské městečko HROB. Tentokrát ovšem stojí za zmínku historický význam tohoto města na přelomu 16. a 17. století. V té době patřil Hrob pod osecké panství, které bylo zadlužené a s celým svým majetkem již r. 1580 bylo předáno pražskému arcibiskupství. Prakticky celá střední Evropa se v 16. století dostala pod vliv luterské reformace, kdy se většina českého obyvatelstva odklonila od katolicismu. Do zcela katolického Hrobu začaly také pronikat luterské myšlenky ze sousedního Saska, zvlášť mezi německé obyvatelstvo. Po vydání tzv. Rudolfova majestátu v r. 1609 náležela všem stavům, pánům i královským městům náboženská svoboda. Mimo jiné mohli stavět protestantské kostely a konat bohoslužby. Tehdy již převažovalo luterství i v Hrobě. Proto se měšťané rozhodli, na základě svých práv a svobod vystavět nový protestantský kostel. Začalo se stavět v r. 1611, ještě za života arcibiskupa Karla z Lamberga. Ten zemřel v roce 1612 a jeho nástupcem se stal Jan Lohelius,opat strahovského kláštera, nekompromisní zastánce katolicismu. Stavba kostela byla dokončena v roce 1614. Ihned po dokončení stavby se konalo první kázání, jemuž bylo přítomno prakticky celé město. Bezprostředně po něm dal arcibiskup kostel zapečetit  a  v  prosinci r. 1617 vydal příkaz k jeho zboření a srovnání se zemí.
Co dodat. K událostem vedly spory města s vrchností, ztráta městských práv a privilegií, nevraživost katolíků vůči evangelíkům… Hrobský případ a další historické události jsou důkazem náboženského útlaku ve všech zemích Koruny české, jenž dosáhl takových rozměrů, které směřovaly ke vzpouře stavovské opozice, k defenestraci místodržících v Praze, až k třicetileté válce. Hrobem skutečně prošla historie celé země.
Každoročně se v městečku Hrob konají  historické   ” Hrobské slavnosti ” . Ty letošní byly inspirovány událostmi před 400 lety. Po dva dny se hrobští nejen bavili, ale stali se i přímými aktéry divadelní rekonstrukce zboření evangelického kostela. Veškerému dění předcházela příprava scenérie, výroba kostýmů a  rekvizit. K tomu jim zahrála trampská kapela  ” Dědkové z Kentucky “  a rytmické nástroje
” Jam-session “. Atraktivní, zvlášť pro děti, byl večerní  ” Duchařský průvod “  kdy oživly postavy našich předků, kteří přišli bránit své město. Následující den se uskutečnil historický průvod městem, na scéně vystoupily místní soubory,rockové kapely a Krušnohorská dudácká kapela. V areálu zbořeniště se uskutečnilo divadelní představení – zboření kostela. Vystoupili žongléři, šermíři, diváci shlédli dobové tance, hudebně kostýmovou show a ohňostroj. Místní seniorky vyhlásily soutěž o nejlepší  ” Hrobský koláček ” . Těžké bylo rozhodování veřejnosti která laskomina je ta nejlepší. Nicméně bylo rozhodnuto.První tři aktérky obdržely od starosty města pana Karla Hirsche dárkové balíčky a ostatní si odnesly pamětní tričko s logem 400. Výročí zboření kostela. Také uspořádaly prodejní výstavku svých rukodělných prací a seniorský pěvecký sbor  RADOST  přispěl svým vystoupením k dobré náladě všech přítamných.
Pod  “taktovkou” principála  ” Divadla v Pytli “  Petra Stolaře neměly  Hrobské slavnosti  chybu. Ani dešťová sprška nikoho neodradila. Celkovou atmosféru dotvářelo tržiště, řemesla, rýžování zlata, projížďky na koních, lunapark a další doprovodné programy. Na své si přišli účastníci všech generací, za což všem aktérům patří velké poděkování.
K. Čurdová, L. Holá

Foto :   Jaroslav Pleva

Více najdete na web stránkách města   :  WWW.mestohrob.cz
seniorských stránkách :  WWW.seniorhrob.7x.cz