Jihlavští senioři provedli výsadek na leteckou základnu v Náměšti

V rámci Policejní akademie pro seniory se 46 jihlavských seniorů 25.7.2017 zúčastnilo exkurze na vrtulníkové základně AČR v Náměšti nad Oslavou. Hned na začátku exkurze jsme se prostřednictvím velmi dobře uspořádané expozice seznámili s historií i současností základny. Dlužno dodat, že je to stálá expozice letiště Náměšť, jejíž součástí jsou exponáty všech typů letadel,  které v Náměšti v minulosti sloužily.

Vedle velkého množství technických informací zaujala celou řadu seniorů i fotogalerie všech bývalých náčelníků základny, a to i proto,  že některé dámy tvrdily,  že to byli samí fešáci.

Po prohlídce expozice následovala prohlídka hangáru, kde se v době exkurze dělala revize technického stavu několika vojenských vrtulníků. Díky velmi zajímavému výkladu por. Ing. Malíka se senioři dozvěděli celou řadu zajímavostí a měli možnost na vlastní oči vidět z blízka vrtulníky, které před tím viděli pouze ve válečných filmech. 81 letá paní Příhodová si pak dokonce mohla vyzkoušet, jaké to je sedět v kabině pilota jednoho z vrtulníků. „V kabině jsem se cítila velice příjemně, ale vůbec si nedovedu představit,  jak někdo takový stroj může pilotovat, když jsem kolem sebe viděla ten obrovský počet různých měřáků. A už vůbec si nedovedu představit, jak mechanici mohou takový obr dát do pořádku, když jenom v kabině byla kolem mě obrovská spousta různých kabelů a drátků,“ popsala paní Příhodová své pocity. Převážně seniorky pak ještě ocenily,  jaký je přísný pořádek v hangáru a že vůbec nečekaly tak velkou čistotu.

Mezi současnými seniory byli i dva bývalí vojáci Čes. armády,  kteří se na základu vrátili takřka po padesáti letech. Pan Kaut uvedl: „Na letišti jsem sloužil někdy v letech 1962-1964. Prakticky vše se tady změnilo, ale největším překvapením pro mě je to, že jsme se dneska mohli podívat i do prostorů, kam v minulosti běžný civilista nemohl prakticky strčit ani nos.“

Exkurzi jsme ukončili prohlídkou vojenské hasičské jednotky, kde jsme se nejdříve domnívali, že se zde prakticky nic neliší od běžné civilní požární jednotky. Postupně jsme se pak dozvídali, jak moc se mýlíme. Třeba i v tom, že zde sloužící hasiči, musí splňovat i všechny požadavky pro vojáky AČR. Musí umět například střílet a plnit další prověrky. Zajímavé bylo i zjištění, že přesto, že své úkoly by měli plnit především na letišti, tak v jejich výbavě jsou i nafukovací čluny, které používají k případné záchraně vojáků, kteří z vrtulníků nacvičují výsadek na vodní plochu.

Vším tím zajímavým nás celou dobu provázela velmi příjemná paní Jitka Soukupová, která ochotně odpovídala na naše nekončící dotazy. Moc jí za to děkujeme. Za uskutečnění exkurze samozřejmě také moc děkujeme náčelníkovi základny a jeho tiskové mluvčí.

 Pavla Radová