Plzeň hostila mezinárodní sportovní hry seniorů

Pořádáním letošních mezinárodních sportovních her Rady seniorů pověřil předseda Rady seniorů ČR Zdeněk. Pernes předsedu Rady seniorů Plzeňského kraje (RSPK) Leoše Jochece, který získal podporu u hejtmana Plzeňského kraje a primátora města Plzně. Oba také převzali záštitu nad touto celostátní akcí. Pro členské organizace RSPK to znamenalo výzvu a členové organizací se podle svých možností podíleli na přípravě. Jednoznačně dominantní podíl na přípravě a organizaci letošních celostátních a mezinárodních sportovních her Rady  seniorů měla členská organizace RSPK – mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s. se svou ředitelkou Vlastou Faiferlíkovou a její zástupkyní P. Bláhovou. Ovšem bez vstřícného přístupu Krajského úřadu a Magistrátu města Plzně by situace byla velmi obtížně řešitelná. V přípravě letošních her seniorů (SHS) došlo ke změně i v tom, že dosavadní hry v minulých letech organizovala jedna z největších organizací Rady seniorů – Svaz důchodců.

Pro konání her byl zvolen relativně nový lehkoatletický stadion města Plzně (2013), který je dislokován v těsné blízkosti, resp. sousedství areálu Středního odborného učiliště elektrotechnického (SOUE). To poskytlo nutné zázemí – ubytování, stravování a co se ukázalo nezbytným, také podmínky pro řešení takzvané mokré varianty. Členové atletického oddílu se rovněž velkou měrou podíleli na úspěšném průběhu soutěže jako rozhodčí jednotlivých soutěžních disciplín.

Na programu bylo 10 disciplín – běh na 40 m ženy a 60 m muži, hod basketbalovým míčem na koš, běh s tenisovým míčkem na raketě, hod šipkami, transport břemene (5 kg) na kolečku, hod kroužky na kužel, střelba míčku minigolfovou holí na terč, střelba hokejkou a míčkem na malou branku, hod gumovým granátem na cíl ve vzdálenosti 8 m (ženy) a 12 m (muži), střelba vzduchovkou na terč. Zároveň bylo předpokládáno, že v případě přechodu na „mokrou variantu“ bude nutné operativně program upravit.

Termín pro konání celostátních sportovních her Rady seniorů s mezinárodní účastí byl stanoven na období 10. – 13.7.2017 . Rámcový program byl k dispozici členským organizacím RS ČR a spolupracujícím zahraničním organizacím. Do her vyslalo svá osmičlenná družstva 11 Rad seniorů z jednotlivých krajů, 4 družstva organizace s celostátní působností a 5 družstev ze zahraničí (Maďarsko, Německo, Polsko a 2 družstva ze Slovenska), do soutěže se tedy přihlásilo 20 seniorských týmů. Všem týmům byly zaslány informace o programu her, místu registrace a konání vlastních her,  doprovodném programu, způsobu hodnocení atd.

Po příjezdu dne 10.7.2017 odpoledne se jednotlivá družstva registrovala v „uvítacím stanu“, obdržela veškeré podrobné informace o ubytování i stravování vč. potřebných mapek. Jednotlivá družstva měla i možnost prezentovat svou činnost na připravených nástěnkách jednotného formátu a podělit se tak s ostatními týmy o své zkušenosti. Samozřejmě byly při této příležitosti řešeny i doplňující dotazy atd. Po večeři měli všichni účastníci možnost seznámit se s podmínkami na stadionu, na stanovištích jednotlivých disciplín si mohli ověřit stav sportoviště pro konkrétní disciplíny a ověřit si svoji momentální formu. Samozřejmě se mnozí senioři velmi srdečně zdravili a zavzpomínali na minulá setkání. Za příjemného podvečera měli účastníci také možnost sledovat modifikovaný fotbal pro seniory, který se vyznačuje podstatně menším hřištěm a zejména tím, že je zakázáno běhat, povolena je pouze chůze. V poměrně optimistické náladě se večer sportující senioři i organizátoři rozcházeli, přestože předpověď počasí nebyla zcela optimální – občasné přeháňky, teploty letní.

Druhý den – 11.7.2017 příroda připravila účastníkům i pořadatelům velmi nepříjemné ranní překvapení vyjádřené trvalým deštěm. Déšť poněkud polevil při přesunu účastníků na stadion, ale před vlastním zahájením před devátou hodinou naopak výrazně zesílil a vodní plochy na stadionu se rozšiřovaly. Nebylo možné realizovat plánovaný nástup všech družstev na ploše stadionu při slavnostním zahájení mezinárodních sportovních her Rady seniorů.

Zahájení sportovních her seniorů 2017 proběhlo tedy na kryté tribuně za účasti představitelů vlády ČR, Plzeňského kraje (hejtman a náměstek pro sociální oblast) i města Plzně (primátor a ekonomický náměstek). Hry zahájil předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes, který zdůraznil význam aktivních seniorů pro společnost a poděkoval za podporu přítomným představitelkám vlády, představitelům kraje i města. Paní ministryně Michaela Marksová (MPSV) vyslovila uznání aktivním seniorům, zmínila se i o postavení důchodců ve společnosti a vyjádřila přesvědčení, že hry proběhnou úspěšně. Paní ministryně Karla Šlechtová (MMR) svým verbálním i neverbálním optimistickým vystoupením povzbudila soutěžící seniory. Hejtman Plzeňského kraje pan Josef Bernard, sám aktivní sportovec, který si v průběhu krajského kola i některé disciplíny sám vyzkoušel, ocenil aktivitu soutěžících seniorů a deklaroval ochotu i nadále seniorům pomáhat a seniorské aktivity podporovat.

Slib soutěžících přečetl pan J. Kralovec z RS města Domažlic, za rozhodčí slíbila nestrannost a korektnost Zdena Hornofová. Za zahraniční účastníky krátce pohovořil Josef Moes, předseda rady seniorů města Regensburg.

Následně prohlásil předseda Rady seniorů Plzeňského kraje mezinárodní sportovní hry Rady seniorů 2017 v Plzni za zahájené.

Bohužel ani v průběhu zahajovacího procesu se neobjevil náznak zlepšování počasí, a proto byla vyhlášena „mokrá varianta“, což představovalo přesun do dvou tělocvičen a redukci programu z 10 na 7 disciplín. Byly vyřazeny běhy na 40 m a 60 m, transport břemene a střelba ze vzduchovky, hod granátem byl změněn na hod kriketovým míčkem. Kdo neměl vhodnou obuv nastoupil bos, ale nikomu to moc nevadilo. Tělocvičny samozřejmě znamenaly výrazné prostorové omezení, ale na druhé straně přinesly podstatně vřelejší a dynamičtější atmosféru, fandění bylo v limitovaném prostoru neporovnatelně výraznější než jak by vyznělo v prostoru stadionu.

V průběhu soutěže v tělocvičnách se počasí umoudřilo, déšť postupně ustával a bylo možné po obědě opět vyrazit na stadion, najít sušší místa a prověřit možnost pokračování v soutěžních disciplínách, které potřebovaly více prostoru. Podařilo se realizovat běžecké disciplíny a transport břemene na kolečku. Mezitím už probíhalo náročné vyhodnocování výsledků ze soutěže v tělocvičnách ve snaze částečně eliminovat časový skluz vyvolaný počasím a přesuny mezi stadionem a tělocvičnami.

Po velmi krátkém odpočinku sportovců a po večeři bylo v 18.30 zahájeno slavnostní vyhlašování výsledků Mezinárodních sportovních her seniorů – Plzeň 2017, které proběhlo ve společenském sále SOUE. Výsledky vyhlašovala ředitelka TOTEMu Vlasta Faiferlíková a její zástupkyně pí P. Bláhová, diplomy a ceny předávali předseda RS ČR. Zdeněk Pernes a předseda RS Plzeňského kraje Leoš Jochec.

Proces vyhlašování výsledků byl prokládán sólovými vystoupeními jednotlivkyň i tanečních skupin.

Vyhlašovány byly výsledky v jednotlivých disciplínách v kategorii ženy do 70 let, ženy 70+, muži do 70 let a muži 70+, vždy první tři místa. Dále pak byly vyhlášeny výsledky jednotlivců v celé soutěži opět ve čtyřech kategoriích.

Na závěr byly vyhlášeny výsledky v soutěži týmů:

  1. RS Plzeňského kraje
  2. RS Olomouckého kraje
  3. RS Ústeckého kraje

Všichni sportovci dostali pamětní medaili.

Předseda RS Plzeňského kraje poděkoval všem za mimořádnou snahu a dobré výkony. Úctyhodné výkony podali i nejstarší aktivní účastníci – žena 85 let, muž 82 let. Nejstarším účastníkem sportovních her byl rozhodčí ve věku 92 let. Předseda RS ČR vyzdvihl i dobrou spolupráci se zahraničními seniorskými organizacemi.

Po oficiální části následovala volná zábava včetně tance a raut.

Třetí den – 12.7.2017 byl věnován vybraným plzeňským zajímavostem v dopolední i odpolední části. Účastníci se mezi místy prohlídek a ubytovací základnou (SOUE) dopravovali objednanými autobusy. Už v podrobných informacích, které dostali účastníci v předstihu, byly uvedeny návrhy lokalit vhodných pro seznámení s městem Plzní.

Největší zájem byl o Plzeňský prazdroj , který je patrně nejpopulárnějším a nejznámějším objektem v Plzni. Techmania – v rekonstruovaných továrních budovách Škodovky z r. 1917 je ve větší z nich (původně výroba velkých ozubených kol) od roku 2008 science centrum a v menší (původně ASAP – akciová spol. automobilového průmyslu) je od roku 2013 3D planetárium. Historické centrum Plzně s prohlídkou radnice našlo rovněž mnoho zájemců. Známé jsou rovněž Loosovy interiéry, které byly v poslední době postupně renovovány a zpřístupněny. Méně známý je objekt Moving station, pro kulturní účely zrekonstruovaný jeden ze dvou objektů původní železniční stanice Říšské předměstí, nyní Jižní předměstí.

Zájemcům o zkušenosti z práce mezigeneračních a dobrovolnických center byla nabídnuta odborná beseda v TOTEMu.

Kromě prohlídek plzeňských zajímavostí probíhalo během dne i mnoho přátelských diskusí mezi seniory různých krajů a organizací.

Významné jednání proběhlo o mezinárodní spolupráci seniorů ve formátu V4, kterého se účastnili předseda RS ČR Zdeněk Pernes, prezident jednoty důchodců na Slovensku Ján Lipianský a představitelé seniorů Maďarska i Polska.

 

Čtvrtý den – 13.7.2017 po snídani se účastníci Mezinárodních sportovních her seniorů v Plzni rozjeli do svých domovů a mnozí z nich osobně vyjádřili velkou spokojenost s organizací her. Ani mimořádně nepříznivé počasí neznehodnotilo zásadním způsobem průběh her. Podstatným přínosem, kromě sportovního a soutěžního vyžití, byla i možnost vzájemných kontaktů jak mezi již známými, tak i navazování nových přátelských vztahů.

Všichni, kteří se podíleli na přípravě a organizaci celé akce zaslouží poděkování, zejména však pracovníci a spolupracovníci Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM.

Hejtman Plzeňského kraje Josef .Bernard pozval na oficiální vyhodnocení akce dne 20.7.2017 vítězné družstvo RS Plzeňského kraje a organizátory, kteří se významnou měrou podíleli na přípravě a realizaci Mezinárodních sportovních her Rady seniorů 2017.