Vláda podpořila zákon o sociálním bydlení

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky ve středu 8. března 2017 schválila návrh zákona o sociálním bydlení, který má pomoci rodinám s dětmi, osamělým seniorům a dalším lidem v bytové nouzi. Rada seniorů sledovala toto jednání vlády s napětím, protože o přijetí zákona o sociálním bydlení usiluje již 11 let. Děkuje tímto kabinetu za zodpovědný přístup a věří, že se tolik potřebný zákon podaří schválit ještě do říjnových voleb.

Osud zákona hodlá Rada seniorů sledovat i nadále a až na něj dojde v poslanecké sněmovně, bude bedlivě sledovat, jak který poslanec hlasovat a hodlá o tom informovat seniorskou veřejnost prostřednictvím svých webových stránek i časopisu Doba seniorů.

Podle vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové  jsou senioři zvláštní skupinou, která má v zákoně prioritu. Budou mít i rychlejší přístup do sociálního bytu, tzn. nebudou muset projít třemi stupni prostupného bydlení, které je v zákoně definováno. 

Co se týče argumentace, která z úst některých odpůrců zákona zazněla i včera, totiž  že zákon vlastně garantuje zadarmo bydlení lidem, kteří nepracují, nechtějí pracovat a jen čerpají sociální dávky, není podle ministryně pravdivé. V rozhovoru pro Dobu seniorů totiž vysvětlila: “Sociální bydlení je určeno těm, kteří něco chtějí dělat se svým životem, dostat se z nouze a začít normálně žít. Chceme dát lidem druhou šanci, aby do práce vůbec mohli nastoupit. To bez bydlení nejde. Aby to nebylo „zadarmo“, tak sociální bydlení pro ty sociálně nejslabší je propojeno s povinnou intenzivní sociální prací. Pokud nebudou plnit své povinnosti v sociálním bytě, tak jdou ven. Nicméně musíme si uvědomit, že už dnes takovým lidem jako stát na bydlení přispíváme – ale ty peníze končí v rukách soukromých majitelů.”