MEZINÁRODNÍ DEN SENIORŮ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Jihočeští senioři oslavili svůj svátek 1. října na Výstavišti v Českých Budějovicích v rámci výstavy HOBBY podzim 2016. V Pivovarské zahradě se o dobrou náladu staraly populární kapely Žadovjáci a Jižani, kulturní program navíc obohatily městské organizace Svazu důchodců České Budějovice a Prachatice vystoupením svých pěveckých souborů Rozmarýn a Radostné přátelství.

Součástí oslav bylo též vyhodnocení dvou soutěží zajišťovaných krajskouRadou seniorů se spolupracujícími a sdruženými organizacemi. Soutěž supermarketů a hypermarketů o obchod přátelský seniorům a občanům se zdravotním postižením, zajišťovanou Sdružením ochrany spotřebitelů a Seniorskou občanskou společností, vyhrál v kategorii hypermarketů Globus České Budějovice a v kategorii supermarketů Albert v obchodním centru IGY České Budějovice. Tyto obchodní organizace v letošním roce vytvářely v marketingovém mixu nejpříhodnější podmínky pro spokojenost seniorských zákazníků.

Druhou soutěží bylo sportovní zápolení v akci „Jihočeští senioři šlapou do Ria“, organizované krajskou radou seniorů ve spolupráci s Klubem českých turistů oblasti jižní Čechy a Rekondičním centrem Medipont České Budějovice. Senioři nad 60 let od 1. dubna do 31. srpna soutěžili v odvětvích pěší turistiky a cyklistiky v kategoriích ženy a muži ve znamení hesla „Není nutné zvítězit – důležité je se zúčastnit“. Hlavním cílem bylo propagovat pěší turistiku a cyklistiku jako důležité formy pohybových aktivit vhodných i pro seniory v každém věku k posilování zdravého životního stylu. Záměrem také bylo společně překonat, pokud možno i opakovaně, vzdálenost 9 800 kilometrů, která dělí jihočeskou metropoli od místa konání letošních olympijských her.

Dosažené výsledky svědčí o tom, že akce se zdařila. Ve „šlapání do Ria“ se ve 32 organizacích zapojilo celkem 1.567 seniorek a seniorů, společně pak „našlapali“ 132.219 kilometrů. Vzdálenost z Českých Budějovic do Rio de Janeira jsme tak zvládli 13 a půl krát. Význam a smysluplnost této sportovní akce zvýšily zájem organizací o účast na podobných kláních i v budoucnosti. To je také její nejcennější výsledek.

 

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ

Pěší turistika

Libuše CARDOV,  Rada seniorů města Prachatice, ušla 1 090 km
Jaroslav TOMAN, Klub Aktiv České Budějovice, ušel 843 km

Cyklistika

Anna JERHOTOVÁ. Klub Aktiv České Budějovice, ujela 2 255 km
Jan KOLÁŘ, Krajská Rada seniorů Jihočeského kraje, ujel 8 509 km

VÝSLEDKY ORGANIZACÍ

Pěší turistika

Místní organizace Svazu důchodců Vlachovo Březí 214,77 km/na 1 účastníka
Klub českých turistů Turista České Budějovice 14 682 km celkem

Cyklistika

Klub absolventů Univerzity třetího věku České Budějovice 962,33 km/na 1 účastníka
Klub Aktiv České Budějovice 17 338 km celkem

POZORUHODNÝ VÝSLEDEK

V odvětví cyklistika se jako 2. umístil zdravotně hendikepovaný Jan PIHERA, který ujel na handebeyku /tříkolka s ručním pohonem/ 5 920 kilometrů.