Páté sportovní hry seniorů v Hradci Králové a jejich osobnosti.

Osmého září tohoto roku bylo krásné sluneční odpoledne. Počasí  tak  přálo už 5.ročníku sportovních her seniorů v Hradci králové. Iniciátorkou této akce byla před pěti lety Helena Vostrovská, zakladatelka Centra sociální pomoci a služeb o.p.s., která je duší této akce dodnes. Hry se  konají ve spolupráci s Městskou organizací Svazu důchodců v Hradci Králové a podporou Statutárního města Hradec Králové. I v tomto roce hry proběhly v krásném přírodním prostředí fitparku u domu s pečovatelskou službou Harmonie II za rekordního počtu zúčastněných sportovních družstev; těch bylo letos 12. Soutěžila družstva klientů Domova U Biřičky, Svazu postižených civilizačními chorobami, Centra sociální pomoci a služeb o.p.s. – pečovatelské služby, Městské organizace Svazu důchodců, Sokola Pražské předměstí, klubu seniorů Harmonie I, Charitní pečovatelské služby, TJ Ligy 100, klub důchodců VOP, Klub otužilců a Seniorklub sester LDN. Soutěžilo se v pěti disciplínách: Malý bowling, ruské kuželky, elektronické šipky, střelba na branku a na zabudovaném sportovním nářadí. Patronem sportovních her, stejně jako v minulých letech byl ing. Jiří Soukup, který je nejstarším maratoncem v ČR a kterému přátelé říkají Jirka. Letos mu bylo 89 let. Aktivně sportuje už od mládí. Začínal v Sokole, kde se věnoval letním i zimním sportům, potom vyzkoušel atletické disciplíny a se sportem nikdy nepřestal. Stále běhá, hlavně vytrvalecké tratě, je také držitelem seniorského rekordu ve skoku do výšky. Těsně před letošními hrami seniorů v Hradci Králové byl v Dolomitech, kde se věnoval horské turistice a měl co dělat, aby to zpátky do Hradce stihnul. Ing.Soukup stále srší aktivitou, a to nejen ve sportu. S nadšením se věnuje výtvarnému umění, sbírá ex libris, organizuje výstavy výtvarného umění. A letos už tradičné, tedy po páté zahájil sportovní hry seniorů tak, že se zapálenou pochodní oběhl celé hřiště a v závěru  zahajovacího ceremoniálu předvedl opravdový běžecký finiš. Po tomto tradičním zahájení sportovní hry pozdravila i náměstkyně primátora, ing.Anna Maclová. Bylo zajímavé sledovat nadšení seniorů, s jakým k soutěžím přistupovali, a to přesto, že většině soutěžících bylo kolem sedmdesátky a mnozí byli i starší. Vůbec nejstarší účastnicí byla Jindra Syrovátková, která soutěžila za Sokol Moravské předměstí, a letos jí bylo 92 let.V nadšení a sportovním nasazení se od ostatních nelišila, protože sportuje celý život. Její družstvo skončilo třetí, dosáhlo na stupně vítězů a tak si hrdě odnášela pohár. Nejvíce bodů nasbíralo družstvo klientů pečovatelské služby Centra sociální pomoci a služeb o.p.s., druhé místo obsadili senioři klubu Harmonie I. Ale ani ostaní nebyli smutní, že nevyhráli, ale dokázali si užít pěkné, aktivní a zábavné odpoledne.

Krásnou atmosféru sportovních her ladila i seniorská Skautské dechovka . Tato kapela byla založena v roce 1934 a po druhé světové válce byla úspěšná na skautském Jambore v Paříži. A jeden muzikant, pan František Vejvoda byl účastníkem tehdejšího pařížského úspěchu a v kapele hraje dodnes. Kapelníkem je pan Karel Přibyl, ročník 1934. Nálada byla vynikající, a tak se někteří soutěžící dali i do tance. A v závěru bylo pro všechny účastníky přichystáno jedno překvapení, a to v podobě vystoupení  již také starších pánů , skupiny Art Rosa, což jsou Mužoreti z Hořic v Podkrkonoší. Za své vystoupení sklidili velký aplaus.

Pominout nelze ani organizační náročnost akce, nebo práci rozhodčích, což všechno leželo na bedrech pracovníků Centra sociální pomoci a služeb o.p.s., protože jejich cílem je kromě poskytování sociálních služeb i podpora aktivního stáří. Tyto sportovní hry patří k řadě aktivit Centra pro seniory, jako je například vinobraní nebo námořnický bál, a samozřejmě na závěr roku se připravují akce vánoční.

A na dokreslení mnoha aktivit v Hradci Králové bych rád uvedl ještě jednu velkolepou akci, a to je festival sociálních služeb, který v prostranství Univerzity Hradec Králové pořádá Magistrát města ve spolupráci s touto univerzitou.  Jejím organizátorem je vzdělávací agentura Mgr.Jany Fišerové. Tato celodenní akce, kde nechybí zábavný i vzdělávací program, má za cíl informovat o všech sociálních službách v Hradci Králové pro všechny cílové skupiny. Letos nechyběly ani putovní soutěže pro děti a dospělé, fotografická soutěž klientů sociálních služeb, nebo soutěž o nejlepší stánek vystavovatelů – poskytovatelů sociálních služeb.

Jako senior v pokročilejším věku jsem čtenářem časopisu Doba seniorů. V několika posledních číslech jsem objevil články o sportovních hrách seniorů v různých místech republiky. Protože jsem spolupracovníkem Centra sociální pomoci a služeb o.p.s. v Hradci Králové, kde se snažím být užitečný jako psycholog, a protože vím,co se v našem městě pro seniory dělá a inspirován články v Době seniorů, jsem se rozhodl do vašeho časopisu také přispět.

 

PhDr.Miloslav Pleskač

Edvarda Beneše 1531

Hradec Králové 12

Tel.607963060