Léčebný a vzdělávací rodinný pobyt seniorů

Klub seniorů Hořanská 2 z Prahy 3 uspořádal ve dnech 12. 9. – 17. 9. 2016 uspořádal léčebný a vzdělávací rodinný pobyt ve Velkém Mederu a Topolníkách na Slovensku a v městě Györ v Maďarsku.

 V pondělí dne 12. září se vydali účastníci pobytu v klimatizovaném autobusu na cestu. Počasí bylo nádherné nejen tento den, ale po celou dobu pobytu. Ubytování bylo zajištěno v komfortních apartmánech s veškerým příslušenstvím jak televizním přijímačem, tak ledničkou, mikrovlnou troubou či rychlovarnou konvicí. V koupelně byla k dispozici po celý den nejen studená ale i teplá voda. Výborně vybavená kuchyňka se zařízením nejen na přípravu jídla ale také na stolování byla k dispozici po celý den. Ještě v den příjezdů vykoupali se účastníci v geotermálních bazénech ve Velkém Mederu. Následující den byl věnován návštěvě obce Topolníky. Obec byla založena počátkem 15. století. V současné době je známo výskytem termální vody. To dalo podnět k založení koupaliště s termální vodou. Jsou zde 4 bazény, z nichž jeden má teplotu vody 36 ° C. Areál koupaliště má také chatky k ubytování. Okolí j celé zatravněno. Voda má silné léčivé účinky. Všem účastníkům se tu velmi líbilo. Příští celý den byl věnován návštěvě krytých bazénů a sauně ve Velkém Mederu.

Čtvrtý den byla návštěva města Györ v Maďarsku. Při prohlídce města s průvodkyní jsme shlédli pamětihodnosti a dalších zdejší významná místa. Následovala návštěva zdejších termálních pramenů. Na posilnění zavítali účastníci do restaurace „U Hrabala“. Výzdoba restaurační místnosti je věnována památce českého spisovatele Bohumila Hrabala. Kuchyně nabízela velký výběr českých jídel, např. kulajdy, české buchty i koláče, k pití pivo Postřižiny jak světlé tak tmavé. Následoval zpěv českých písní a tanců při kytaře, což mělo velký úspěch u personálu i maďarských hostů. Všichni obdivovali melodičnost českých písní. Byla to úspěšná reprezentace naší vlasti. Další den bylo opět koupání v bazénech ve Velkém Mederu. Večery byly tradičně zakončeny zpěvem při kytaře. Zdejší pobyt byl u konce. Dopoledne poslední návštěva bazénů, oběd a odjezd domů.

Všichni účastníci prožili 6 dnů v družné zábavě a odvážel si domů mnoho dojmů.