SLOVO PŘEDSEDY RADY SENIORŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Vážené seniorky, vážení senioři,

dlouho očekávaná doba výletů k moři, do hor, jeskyní i za památkami je tady, začalo léto. Také polovinu roku již máme za sebou a navíc začala volební kampaň, považuji za spravedlivé uvolnit zásadní informace.

Přes řadu opravených prognóz ČNB nízká inflace stále přetrvává, ohlášený meziroční pokles reálné kupní síly penzí na úrovni 1,3 procentního bodu bude nižší. Naproti tomu sociální postavení seniorské populace již třetím rokem klesá a pokud nedojde ke změnám současného valorizačního vzorce bude klesat stále. Dle modelových propočtů až k 35 %. Pro Radu seniorů České republiky je nepřijatelné, aby náhradový poměr, tj. průměrná starobní penze k průměrné mzdě, poklesl pod 40 %. V novodobé historii České republiky se tak stalo pouze v roce 2008 (39,8 %) za vlády pravicové koalice.

Omlouvám se všem, že spravedlivější a progresivnější valorizační vzorec se v  Odborné komisi pro důchodovou reformu 2. června prosadit nepodařilo, pro současné seniory za dva roky neudělala nic! Jsem ale pouze jeden ze 37, a navíc bez hlasovacího práva. Boj ale ještě neskončil, oprávněný požadavek uplatňujeme přímo k  MPSV v rámci meziresortního připomínkového řízení. Sledujte prosím webové stránky www.rscr.cz. Nové valorizační schéma je naším prvním volebním tématem.

Do konce září musí vláda rozhodnout o valorizaci penzí 2017. Dle schváleného zmocnění má možnost průměrnou starobní penzi navýšit až o 2,7 %, tj. o cca 309 Kč. Dosavadní vládní úvahy jsou o jeden procentní bod nižší, požadavek na plných 2,7 % byl uplatněn při vyjednávání s partnerskými politickými stranami (ČSSD, ANO 2011, KDÚ – ČSL, KSČM). Nepožadujeme nic mimořádného ani neuskutečnitelného. Platy zdravotníkům přislíbila vláda navýšit o 10 %, platy učitelům o 8 %, platy státním úředníkům o 5 % a senioři mají možnost požadovat pouhých 2,7 %. Požadujeme pouze mezigenerační spravedlnost! Náklady na požadovanou valorizaci starobních penzí představují 8,9 miliard Kč, což je v 1,3 bilionovém státním rozpočtu necelých 7 procentních bodů. Valorizace penzí 2017 je druhým volebním tématem Rady seniorů ČR.

Třetím volebním tématem je zákon o seniorech o kterém jsme přesvědčeni, že seniorské populaci pomůže.

Pod záštitou prezidenta republiky se v dubnu na Pražském hradě uskutečnila mezinárodní konference o postavení českých seniorů při rozhodování věcí veřejných. Hodnocena byla funkčnost českého politického systému ve vztahu k seniorské populaci a také funkčnost nástrojů, které čeští politici přiznali k utváření společenského postavení seniorů a to včetně kvality jejich života. Konference se zúčastnilo 6 zahraničních a 10 domácích hostů, dále 45 představitelů seniorských organizací a krajských rad seniorů.. Konference měla kultivovaný a politologicky zajímavý průběh a vysokou společenskou úroveň. Bohužel z 11  pozvaných zákonodárců se konference zúčastnili dva z KSČM a jeden z ČSSD. Hlavní problém je v tom, že funkčnost seniorského spolurozhodování není nastavena zákonem. Vzájemné vztahy a nástroje musí být dojednávány po každých volbách a ne vždy se je podaří dojednat plnohodnotně. Přiznat tyto kompetence, které jsou v okolních zemích běžné se zatím čeští politici rozpakují!

A poslední téma, které považuji za nezbytné v tuto chvíli otevřít je zákon o sociálním bydlení. Jde o existenční problém cca 30 až 50 tisíc osamělých seniorek a seniorů z nájemních bytů v Praze a v dalších velkých městech. K podpoře zákona svolává Rada seniorů ČR druhou mezinárodní konferenci na 1. listopad do Senátu. Vztah a podpora politických stran k zákonu o sociálním bydlení bude čtvrtým volebním tématem Rady seniorů ČR.

Vážené seniorky, vážení senioři,

děkuji Vám za podporu, zasílané připomínky a návrhy. Přeji všem krásné léto.

S úctou Váš Zdeněk Pernes, předseda RS ČR.