Senioři v silniční dopravě

Před prázdninami, dovolenými, létem se Komise sociální a prevence kriminality Rady města Prachatice rozhodla pro přípravu a realizaci přednášky Senioři v silniční dopravě, jako chodci, jako řidiči a jako spolujezdci. Akce se uskutečnila 1. 7. 2016 v Prachaticích. Lenka Pražáková

Části zdravotní se ujal Zsolt Kecskeméthy, praktický lékař, zastupitel města. Zdravotní problémy přichází postupně, k někomu dříve, k někomu později. A proto je nutné znát svůj zdravotní stav, ke kterému nám pomůže lékařská prohlídka (60, 65 a 68 let a poté každé dva roky). Pro řidiče je nejdůležitější momentální zdravotní stav, fyzická kondice. Pan doktor upozornil na užívání léků, například jsou to i ty na tišení bolesti, či spreje proti alergiím, které snižují pozornost. Důležitý při řízení je i zrak (kdo nosí brýle, je nutné je míti vždy s sebou).

Lenka Pražáková z Policie ČR, obvodního oddělení Prachatice, předsedkyně Komise sociální a prevence kriminality Rady města Prachatice doplnila povídání o základní, ale velmi důležité věci u seniorů řidičů, cyklistů i chodců, jako je použití pásů, nastavení sedadla, řádná obuv (hlavně v létě, kdy se nosí i „žabky“), opěrka hlavy, zpětná zrcátka, u cyklistů seniorů na přilbu, která je nejdůležitějším ochranným doplňkem cyklisty, výbavu kola …

O viditelnosti chodců, cyklistů hovořil a následně i prakticky ukázal Václav Kovář, krajský koordinátor BESIPU.Již několik měsíců uplynulo od doby, co vešla v platnost novela silničního zákona. Dle ní mají chodci povinnost být na neosvětlené silnici vidět. A to především z bezpečnostních důvodů. Odborníci doporučují zvýšenou opatrnost hlavně o prázdninách! Doporučil vhodný oděv, obuv, reflexní pásky, tašky. Upozornil také na povinnost cyklistů, pokud je před nimi přechod, že musí po přechodu kolo vést! Uvedl také řadu konkrétních příkladů a zodpověděl řadu dotazů. V závěru všem předal tašky s reflexním pruhem a pásky na ruce, nohy a tři rady pro zvýšení viditelnosti: 1) používejte reflexní fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy, 2) reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům, a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a jízdní kolo). 3) sobě, ale i blízkým pořiďte oblečení, tašky a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky (přívěsky, nášivky, nažehlovačky, samolepky, pásky na ruku …)

Praktickými radami, jak se mají senioři chovat v létě a jak mají poskytnout první pomoc, zaujala Zuzana Pelikánová z Českého červeného kříže Prachatice. Upozornila na účinnou první pomoc při nejrůznějších typech poranění, jako jsou zlomeniny, popáleniny, ale i první pomoc při fyzickém násilí (ČČK provozuje Krizové a poradenské centrum pro ohrožené domácím násilím) apod. Vysvětlila krátce i Vám příznaky a předala rady běžných onemocnění, jako jsou např. infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, pomoc při drobném poranění, poranění břicha, hrudníku, hlavy, končetin a poradila, jak můžeme nejlépe postiženému pomoci (třeba i zavoláním na telefonní linky první pomoci 155, či vyhledají telefonicky asistovanou první pomoc).

Těm, kteří první pomoc potřebovali na místě, změřila tlak Alosie Tomčányová, seniorka – dobrovolnice.

Ti z Vás (prvních pět), kteří napíší, co znamená TAPP? Na adresu: pomoclidem@prachatice.cz do konce měsíce července 2016, získají do nás něco z výše uvedených reflexních prvků. Nutné však napsat jméno, příjmení a celou adresu – doručovací (ulice, číslo, město a PSČ).

Těšíme se na Vaše odpovědi.

Hana Rabenhauptová