Ach, ti důchodci /případně senioři/!

Podobná, často ještě upřímnější povzdychnutí slyšíme kolem sebe skoro každodenně, většinou si jich nemůžeme nepovšimnout. Můžeme slyšet ledacos. Většina si představí příslušníka tohoto stavu jako starého člověka pobírajícího peníze od státu. Většinou se dožadují nejrůznějších slev, privilegií, práv a předností, neboť jsou již staří a nemocní. Den prožívají zvláštně. Ráno sice vstanou jako ostatní, ale potom, podle mnoha názorů mladších, začnou jiným komplikovat život. Pletou se na zastávkách, v dopravních prostředcích, dovedou se bavit jen o tom, kdo a kdy byl u lékaře, jak se proti nim všichni spikli. Pomlouvají dnešní dobu a probírají jen své děti, vnoučata i pravnoučata.Prostě,zvláštní bytosti, nikdy nevíte, co udělají. Pak tu jsou ale i moderní senioři, kteří jdou s dobou. Takoví se oblékají dle módních trendů, vlastní chytré dotykové telefony a počítač ovládají skoro lépe , než jejich vnoučata. Existují i důchodci, kteří v osmdesáti letech jsou stále svěží a klidně i aktivně sportují. Je zajímavé, že o nich se tolik nemluví, spíše co těch, kteří tráví dny nudně – sedí doma v křesle u televize nebo si čtou noviny či knihu.

Jak to dělají ti “druzí”? Různě. Pravda je , že jich přibývá, hlavně pokud se sportu týká. Nebojí se pohnout, vzpomenout na to, co se jim dařilo, když byli mladší, pohyblivější. Nekoukají na výkon, nesrovnávají své dnešní metry, zásahy, vteřiny a jiné výkony s těmi dřívějšími. Jde jim jen o to si dokázat, že ještě něco dovedou, že dokáží rozhýbat své svaly,posílit srdíčko …Dělat to mohou sami, ale většina to dělá se stejně zaměřenými přáteli. Příležitosti se vždycky najdou – i mezi důchodci. Scházejí se při různých příležitostech a sportech, vybírají si většinou jeden z deseti, pro ně doporučovaných. A v nich potom se mohou měřit i v okresech, krajích, dokonce celostátně i mezinárodně. SDČR už dva roky ve spolupráci s Českou unií sportu /ČUS/, ale i jinými organizacemi, pomáhá uspořádat odpovídající kola Sportov-ních her důchodců.

V Jihomoravském kraji v sedmi okresech proběhla v květnu okresní kola, vítězná družstva postoupila do kola krajského,které se uskutečnilo 16. června 2O16 na hřišti TAK HELLAS v Brně, Řečkovicích. Záštitu nad akcí převzal hejtman Jihomoravského kraje JUDr.Michal Hašek. Putovní pohár pro vítěze darovala Česká unie sportu /ČUS/, do přípravy setkání byli zapojeni starosta i místostarosta Brna-Řečkovic. Upomínky pro účastníky kromě úřadu kraje věnovaly – Senior pas JmK, Magistrát města Brna,Turistická informační služba Brno /TIS Brno/ a jiné korporace.

Soutěžící sedmi družstev soutěžili v pěti disciplinách: v hodu granátem na cíl, v běhu s raketou a míčkem, v hodu šipkou na cíl, bolobalu a v ruských kuželkách. V průběhu soutěže se ukázalo, že v každém družstvu jsou soutěžící, kteří soutěžní discipliny velmi dobře zvládají. Rozhodčí i vyhodnocovatelé měli těžkou práci – výjímkou nebyla i zdvojená umístění na předních místech. Nelehké bylo vytvoření krajského družstva pro účast na Ústředních sportovních hrách, které se v měsíci červenci i za účasti sportovců ze Slovenska uskuteční v Praze. I Jihomoravský kraj mezi nimi bude mít své zástupce.

Všichni účastníci soutěže byli nadšeni – nejen průběhem sportovních soutěží – přálo i počasí, ale i prostředím a starostí všech zainteresovaných o ně. Nic jim nescházelo,oceňovali prostředí, péči o ně, jako dokonalé oceňovali i odpovídající bohaté pohoštění. Jako velký klad posuzovali přítomnost předsedy SDČR Ing.Oldřicha Pospíšila,místostarosty Brna – Řečkovic Ing.Olivera Pospíšila, předsedy KV SDČR Ing.Milana Hemzala, předsedy kontrolní komise SDČR pana Petra Kalábka.

V pořadí okresů přes znalost situace,vždy jsou mezi námi ti, kteří tipují, vždy dochází k překvapení. Za nejsilnější je často považován Hodonín, někdy Brno – hovoří se o dobrých výkonech v ruských kuželkách, jiná družstva mohou pře-kvapit v hodu granátem na cíl,trefí se úspěšně do cíle šipkou. A tak nakonec vyhraje – pro vyrovnanost výkonů – někdo jiný. Letos tím překvapivým vítězem – odvezli si na jeden rok pohár – stalo družstvo z Břeclavi. Na druhém místě se umístili sportovci z Brna – Tuřan, třetí bylo připraveno pro pořádající. Moc všem blahopřejeme, družstvu Jihomoravského kraje přejeme v Praze hodně úspěchů.

PaedDr.Jan Žáček,1.místopředseda výboru SDČR Brno-město

Foto Miloš Hudec