Opět se běželo do Lidic

Na 60 běžkyň a běžců si počkalo dne 18.6.2016 na slavnostní výstřel, který odstartoval z rukou ministra Jiřího Dienstbiera již 4.ročník Běhu Míru Kladno-Lidice 2016. Běh, který organizuje Krajská rada seniorů pod záštitou děkana FBMI Kladno se i letos těšil velké pozornosti amatérské běžecké populace a většímu počtu účastníků zabránil jen ve stejnou dobu nešťastně organizovaný Běh Naděje v Kladně. Věková struktura účastníků byla od 12 do 72 let a to nejcennější bylo to, že všichni doběhli až do cíle u Růžového sadu v Lidicích.

Tam se setkali s druhou početnou skupinou účastníků – mentálně a fyzicky handicapovaných dětí ze ZŠ Korálek Kladno, kteří proběhli zkrácenou 2,5 km trať v doprovodu svých rodičů, pedagogů a studentů FBMI. Účastníky Běhu přišla povzbudit i delegace RS ČR v čele s předsedou Dr.Zdeňkem Pernesem a místopředsedou ing.Milanem Tarabou. Celkový počet osob, které se vydaly na kratší nebo delší trať pod dohledem dopravní Policie a za přítomnosti vozidla ZZS dosáhl úctyhodného počtu 170, čímž byl překonán i loňský počet účastníků.

Jen těžko lze popsat atmosféru na trati. První část 4 km se běžela manifestačně a běžci mohli vnímat okolí, navázat nové kontakty mezi sebou, užívat si volnějšího tempa. Když došlo k ostrému startu na 4,5 km vzdálenost, vše se rázem změnilo. Je jasné, že vítězové byli z mladší věkové kategorie, ale neztratili se mezi nimi ani „veteráni“, členové RS ČR Alžběta Hájková, Pavel Kalvach a Miloslav Vajs.

Všichni společně po doběhnutí položili kytice k sousoší Lidických dětí a uctili památku všech zesnulých minutou ticha. Většina účastníků podepsala Petici za mír (přečíst ji můžete zde) a na cestě zpět do Kladna si slíbili, že se za rok 17.června 2017 opět sejdou. To se poběží již 5.jubilejní ročník u příležitosti 75.výročí vypálení obce Lidice.

Pro tento ročník připravuje organizátor akce – Krajská rada seniorů SK – novinky v podobě účasti „koloběžkářů“, součástí bude i doprovodný hudební program a autogramiáda významných sportovců či veřejných činitelů, účastníci i návštěvníci si budou moci nechat zdarma změřit tlak a prohlédnout si vozidlo Zdravotní záchranné služby nebo se nechat před startem zdarma namasírovat. K účasti budou vyzváni rovněž zájemci ze zahraničí, členové diplomatického sboru v ČR a studenti vysokých škol v Praze.

Proto věříme, že zájem o účast ve všech kategoriích se zvýší a neunikne pozornosti tisku, televize či jiných médií.

Miloslav Vajs-předseda KRS SK, organizátor akce