Hodnocení dohody o spolupráci s ČSSD

Vedení Rady seniorů ČR se sešlo s představiteli ČSSD, aby zhodnotili plnění dohody o spolupráci v posledním roce. ČSSD reprezentovali šéf strany Bohumil Sobotka a místopředsedkyně Michaela Marksová, za RS ČR byl přítomen předseda a místopředsedové s výjimkou Aloise Malého, který pobýval tou dobou v zahraničí.

Ještě než došlo na samotné hodnocení, probíraly obě strany požadavek Rady seniorů na vznik Rady vlády pro otázky bydlení. Předseda Pernes a místopředseda Taraba vysvětlovali, co Radu seniorů k tomuto návrhu vedlo a proč existenci Rady považují za podstatnou. Do debaty se se svými poznatky vložila i Michaela Marksová, která je ministryní práce a sociálních věcí, a tak o problematice osamělých seniorů a absenci cenově dostupných malometrážních bytů ví své.

Poté Dr. Zdeněk Pernes přešel k hodnocení dohody samotné. V rámci legislativních aktivit požádal poslanecký klub ČSSD o podporu Zákona o seniorech, který RS ČR vypracovala na základě rakouského vzoru. Poděkoval za navýšení jednorázového příspěvku důchodci, o němž se v uplynulém roce jednalo a pro něž poslanci ČSSD hlasovali. Poděkoval rovněž za aktivity v souvislosti s valorizací penzí. Za to, že vláda má nyní možnost valorizovat penze až do výše 2,7% nad rámec zákonné valorizace (původně se přitom počítalo pouze s 1,7%).  Kladně hodnotil také součinnost krajských Rad seniorů a hejtmanů v krajích, kde jsou na postech hejtmanů zástupci ČSSD a v této souvislosti požádal o podporu v kraji Pardubickém, kde Rada seniorů hodlá ustavit krajskou Radu. Hovořilo se také o možnosti zapojení zástupců Rady seniorů do mediální rady, o čemž padla zmínka i na jednání s KSČM a Dr. Pernes poděkoval za podporu měsíčníku Doba seniorů, který RS ČR vydává.

Poté informoval vedení ČSSD o připravovaných kulatých stolech ke krajským volbám s tím, že termíny budou upřesněny v průběhu července a pozval představitele strany na 3. sjezd Rady seniorů plánovaný na 12.5. 2017. Posléze předal přítomným dopis se 14 požadavky, kde Rada seniorů žádá ČSSD o součinnost a spolupráci. Je mezi nimi mimo jiné již zmíněný zákon o seniorech, nový výpočet valorizace penzí tak, aby valorizační schema odráželo spotřební koš seniorů, vyřešení problematiky sociálního bydlení, obnovení slevy na železnici pro osoby starší 65 let, zavedení relaxačních pobytů pro seniory či konsolidace Rady vlády pro seniory a stárnutí populace dle slovenského vzoru. Na závěr apeloval na přítomné vedení ČSSD, aby se seznámilo a podpořilo návrh zákon o seniorech, který RS ČR vypracovala.

Po předsedovi Rady seniorů si vzal slovo premiér ČR a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, poděkoval za hodnocení i spolupráci a dodal, že do krajských voleb jde jeho strana s tím, že by chtěla ve všech regionech zajistit zdarma hromadnou dopravu pro děti do 10 let a seniory nad 70 let, jak je tomu například v Praze. Zamýšlel se nad procesem ustavení Rady vlády pro bydlení, na což navázala Michaela Marksová a informovala o stavu příprav zákona o sociálním bydlení.

Statutární místopředseda Ing. Oldřich Pospíšil pozval oba zástupce ČSSD na 3. mezinárodní sportovní hry seniorů (důchodců) České republiky pořádané SDČR ve spolupráci s ostatními organizacemi RS ČR a informoval také o chystaném projektu Turistiáda v ČR u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa a požádal premiéra o jeho podporu.

Místopředseda Ing. Taraba pozval na akci Sdružení nájemníků, které slaví 125 let od svého vzniku, 90. výročí existence světové organizace a 25 let znovuobnovené činnosti.

Po více než hodinovém jednání se obě strany rozešly.