Stanovisko RS ČR k návrhu vládní koalice na zvýšení penzí v roce 2017

Vládní koalice se shodla na zvýšení penzí v průměru o 200 korun.  O přesné částce se ještě bude jednat, ale důchodci by si měli polepšit minimálně o 200 a maximálně o 300 Kč. Rada seniorů vládě za tento návrh děkuje a plně jej podporuje, zvláště proto, že jde o vyšší navýšení než jaké by mělo být dle dikce stávajícího zákona, po jehož změně Rada seniorů už léta volá.

V poslanecké sněmovně je jeho novela, která by vládě umožnila zvednout penze více, než jí ukládá zákon. Vláda původně navrhovala, aby mohla přidat maximálně 1,7 procenta, sněmovní sociální výbor navrhl až 2,7 procenta. Koalice se shodla na tom, že tuto změnu podpoří.

Rada seniorů vítá i slova místopředsedy vlády a šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který se nechal slyšet, že v případě, že se bude dobře vyvíjet státní rozpočet, tak stále zbývá i možnost jednorázového příspěvku důchodcům. Jde o to, aby se příliš nerozevíraly nůžky mezi průměrným platem a průměrnou penzí. Jednorázový příspěvek se sice nezapočítává do základu penzí, z nichž se posléze vypočítávají následné valorizace, nicméně možnost dalšího přilepšení pro příjemce starobních penzí Rada seniorů rovněž podporuje.