SPOLUPRÁCE KRAJSKÉ RADY SENIORŮ A REKONDIČNÍHO CENTRA MEDIPONT ČESKÉ BUDĚJOVICE

Důvody navázání spolupráce KRS a RC Medipont:

- RC Medipont České Budějovice je jedním z 6 pracovišť tohoto typu v České republice, zřizovaných VŠTJ MEDICINA PRAHA, o.s. Jejich cílem je zprostředkovávat bezpečné formy pohybových aktivit a kvalifikované informace k předcházení, omezování účinků a léčení vybrané skupiny civilizačních chorob. Zejména se zaměřují na problematiku související s metabolickým syndromem, který se vyvíjí při nadměrném energetickém příjmu a nedostatečné pohybové aktivitě. Jeho průvodními jevy jsou obezita, zvýšení hladiny cukru, triacylglycerodů, cholesterolu a krevního tlaku. Tato onemocnění následně ovlivňují choroby srdce a cév, stavy deprese, únavový syndrom a další onemocnění, jejichž vznik a rozvoj je podmíněn nebo výrazně ovlivněn nezdravým životním stylem.

- RC Medipont svou činností zajišťuje různé formy zdravotně orientovaných pohybových aktivit, které jsou zaměřeny k posilování a protahování jednotlivých svalových skupin i celého těla, k mobilizaci krční, hrudní a bederní páteře, k rozvoji síly, koordinace přiměřené zátěže s dýcháním a další formy. Mezi služby patří též konzultace s lékařem, výživové poradenství, redukční kurzy, měření složení těla /množství tělesného tuku, vody, aktivní tělesné hmoty/, pohybové výlety a rekondiční pobyty v tuzemsku i zahraničí.

- Vzhledem k tomu, že v činnosti RC Medipont se jedná výrazně o sociálně zdravotní problematiku, zabývala se krajská rada seniorů již v loňském roce možnostmi spolupráce. Ta sestává z toho, že krajská rada propaguje formy zdravotně orientovaných pohybových aktivit v seniorské populaci a RC Medipont poskytuje dohodnuté benefity pro seniory.

- Zkušenosti potvrzují, že o zapojení v aktivitách RC je i mezi seniory zájem. Například v letošním roce je z nově přihlášených více než 150 klientů přes 40% seniorů. Služeb RC mohou využívat osoby starší 15 let, organizované skupiny i jednotlivci. Osobním jednáním lze dohodnout veškeré předpoklady a podmínky spolupráce. RC Medipont sídlí v Českých Budějovicích na Poliklinice

JIH, tel. 777 751 625 nebo 387 730 592.

Dosavadní zkušenosti ze spolupráce KRS a RC Medipont:

- V rámci dohodnuté spolupráce KRS informuje seniorskou populaci, zejména členskou základnu organizací sdružených v krajské radě, o možnostech zapojení v aktivitách rekondičního centra.

RC naopak nabízí svou účast na seniorských akcích osvětového i sportovního charakteru poskytováním informací o zdravém životním stylu, měřením tlaku krve a hladiny cukru, využitím některých posilovacích strojů k obohacení soutěžních disciplín při sportovních kláních a další aktivity.

Takto byly již rekondičním centrem realizovány např. tyto akce:

. účast na zářijových Jihočeských sportovních hrách seniorů v roce 2015,

. uskutečnění „dnů otevřených dveří“ s možností využití jeho zařízení u příležitosti Mezinárodní-

ho dne seniorů a Světového dne diabetu,

. organizování „pochodu proti diabetu“ společně s naší členskou organizací Svaz diabetiků,

. přednášková činnost k problematice zdravého životního stylu,

. exkurze v RC uskutečněná pro členky Klubu aktivních seniorů Kaplice,

. zapojení RC jako spoluorganizátor s KRS a Klubem českých turistů oblasti Jižní Čechy v akci

„Jihočeští senioři šlapou do Ria“.

- Na výše uvedených aktivitách pro naše seniory se RC Medipont podílelo zdarma. Navíc, pokud se

zájemci stanou stálými klienty RC na základě členství, je každému poskytnuta sleva:

. 25% z ceny nákupu permanentní vstupenky,

. 18,75% z ceny při měření složení těla přístrojem BodyStat,

. zdarma konzultace s odborným lékařem a nutričním terapeutem,

. zdarma měsíčník Obezity NEWS.

 

Jan Kolář, člen předsednictva KRS