Stanovisko Rady seniorů ČR k navrhovaným změnám ve způsobu zvyšování důchodů

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje úpravy mechanismu zvyšování důchodů,  při nízké valorizaci se navrhuje zmocnit vládu ve třech variantách důchody zvýšit více než je současné zákonné maximum.
Jde o:
 1. Zavedení institutu jednorázového příspěvku - jednorázový příspěvek poskytovaný ve stejné výši všem příjemcům důchodů. Výše jednorázového příspěvku je navrhována až  dvanáctinásobek rozdílu mezi částkou odpovídající zvýšení průměrného starobního důchodu o 1,7 % a částkou odpovídající zvýšení  skutečně realizovanému zvýšení průměrného starobního důchodu. K výplatě jednorázového příspěvku by mohlo dojít pouze v případě, že by zvýšení u průměrného starobního důchodu bylo nižší než 1,7 %, tedy vypočtená výše jednorázového příspěvku by byla kladná.
2. Stanovení minimálního zvýšení u průměrného starobního důchodu – zvýšení procentní výměry vyplácených důchodů až o tolik procent, aby u průměrného starobního úhrn částky zvýšení základní výměry důchodů a částky zvýšení procentní výměry důchodů činil 1,7 %, pokud by zvýšení procentní výměry vyplácených důchodů stanovené podle § 67, odst. 8 zákona č.155/1995 Sb., o důchodovém pojištění bylo nižší.
3 . Stanovení minimálního zvýšení u individuálního důchodu - při zvyšování důchodů by byla garantována minimální částka zvýšení každého individuálního důchodu tak, aby úhrnné zvýšení tohoto starobního důchodu nebylo nižší, než odpovídá minimální částce, maximálně pak zvýšení průměrného starobního důchodu o 1,7 %.
Tedy navrhuje se ve třech formách tak zvaná minimální valorizace starobních důchodů, která nesmí být nižší než 1,7 procentního bodu. Rada seniorů České republiky navrhovanou snahu vítá, s ohledem na stav dikce zákona před tak zvanou Drábkovou reformou z roku 2011, která se plně neakceptuje, ji ale považuje za nedostatečnou. Návrh požadujeme dopracovat.
Kompletní stanovisko RS ČR najdete v příloze