Seminář o seniorech v Liberci

Nabitý sál v budově Krajského úřadu Libereckého kraje napovídal, že se zde odehrává zajímavá akce. Pod záštitou poslankyně Jany Hnykové a náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Mgr. Lenky Kadlecové tu probíhal velmi zajímavý seminář  názvem – Senioři budoucnost a současnost. Cestu si na něj našli nejen zástupci z řad seniorů, ale také mnoha seniorských a proseniorských organizací a zařízení pro seniory. 

Přítomné nejprve přivítala paní poslankyně Hnyková přivítala, která se sociální problematikou zabývá dlouhodobě, a od doby, kdy působí v poslanecké sněmovně, často spolupracuje s Radou seniorů. Po ní se ujala slova předsedkyně Krajské rady seniorů Libereckého kraje Miroslava Palečková. Ta seznámila přítomné s posláním, úkoly i činností organizace a hovořila také na téma senioři a vzdělávání.

Mezi tím, co mluvila, dorazil ze svého ranního a předem neplánovaného jednání poslanec Jaroslav Zavadil – předseda Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Ten se ihned zapojil do dění. Nejprve ve své řeči úvodu uvedl, že pohled na seniory je dvojí. A to buď optikou, že je to část společnosti, o níž je třeba se postarat, pomáhat a pečovat o ni, anebo jsou to lidé, kteří dokážou pomáhat a mají společnosti stále co dát. Což vzbudilo v sále velký ohlas.

Mimo jiné i s tím, jak se vyvíjel poměr výše průměrného důchodů k výši průměrného příjmu, seznámila přítomné Ing. Iva Merhautová, náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí. A dlužno dodat, že čísla to byla velmi zajímavá i z hlediska toho, že ne vždy tento poměr klesal v neprospěch důchodců za vlády pravice… Současný stav je takový, že průměrný důchod je zhruba 42% průměrné mzdy. Co se týče budoucnosti, počítá se samozřejmě se změnami a jakousi reformou příjmů seniorů.

Pozorně naslouchali všichni i předsedovi Odborné důchodové komise Prof. PhDr. Martinu Potůčkovi Csc., Msc. Ten zahájil své vystoupení ne příliš optimistickým sdělením, že o reformě důchodového systému se mluví už od roku 1989, a že je to v podstatě nekonečný příběh, kdy jedna vláda něco prosadí a druhá to vzápětí zruší. A posloužil příkladem II. pilíře. Vysvětlil také, že podle něj je kvalitní reforma taková, která zajistí kvalitní, důstojný život seniorů, podpoří zásluhovost. Popisoval rovněž, a to velmi podrobně, jaké má komise složení, což dokazoval jako snahu najít pro případnou reformu širokou podporu napříč politickým spektrem. Vysvětloval rovněž, jaké jsou její úkoly i cíle a jaké výstupy od ní již vláda dostala. A doplnil, na čem se bude pracovat i nadále v dalším období své činnosti. Na otázku, jak vnímá často diskutovaný schodek důchodového účtu, odvětil. „Těch problémů je více, ale pokud mám zmínit jednu výraznou disproporci – a upozorňuji na ni často, tak je třeba vidět, že zatímco za lidi, kteří jsou třeba nezaměstnaní nebo s dětmi na mateřské dovolené platí stát zdravotní pojištění, sociální pojištění za ně neplatí. A tady vzniká disproporce.“

O sociálních službách v Libereckém kraji i o tom, kolik na ně přispívá samotný kraj, hovořila Mgr. Lenka Kadlecová. Zcela jiným tématem se zabýval předseda Rady seniorů Dr. Zdeněk Pernes, který mluvil na téma Zákonu o seniorech, který Rada seniorů vypracovala a snaží se jej prosadit.

O tom, co se děje aktuálně v poslanecké sněmovně s ohledem na seniory, pak mluvila paní poslankyně Hnyková. Ta pak poděkovala všem přednášejícím i přítomným hostům a slíbila, že se další podobná akce i s ohledem na velký ohlas v Liberci zcela jistě brzy uskuteční.