Konference pod záštitou prezidenta i valorizace penzí

Na svém prvním zasedání v roce 2016 se sešlo předsednictvo Rady seniorů ČR. Na programu bylo několik zásadních bodů. V letošním roce má Rada seniorů uspořádat několik akcí, první z nich se uskuteční v polovině dubna. Je to mezinárodní konference k návrhu zákona o seniorech. Rada seniorů v této souvislosti požádala o záštitu prezidenta ČR, a ten Radě seniorů vyhověl. Na konferenci budou pozváni představitelé seniorských spolků a organizací, poslanci, senátoři, odpovědní ministři, zástupci Rady vlády pro seniory a stárnutí populace a dále představitelé rady seniorů Rakouska, Jednoty důchodců na Slovensku,  představitelé seniorské centrály Spolkové republiky Německo i prezident evropské organizace seniorů EURAG.

Na programu jednání byla i situace kolem mezinárodních sportovních her, které byly v plánu už v loňském roce, ale kvůli nedostatku financí byly přesunuty na letošní rok. Rada seniorů na pořádání her připravila projekt, nyní čeká na to, zda finance tímto způsobem získá. Předpokládá se, že mezinárodní sportovní hry seniorů proběhnou v srpnu v Olomouci.

Se situací v důchodové komisi seznámil předsednictvo její člen Dr. Zdeněk Pernes. Předsednictvo bylo podrobně seznámeno s projednáváním jednotlivých témat českého penzijního systému a s jeho problémy. V loňském roce nebyla dokončena diskuse o minimálním starobním důchodu, ani o novém valorizačním schématu důchodů. Dopracování těchto úkolů se tak přesouvá do roku 2016.

V závěru pak bylo předsednictvo informováno o odpovědích MPSV a MZd na dopisy z Kolegia RS ČR. Významným bodem zasedání bylo přijetí stanoviska k návrhu novelizace zákona o důchodovém pojištění. Více o této problematice najdete zde.