Zasedalo Kolegium Rady seniorů

Ve středu 21. října se v Domě odborových svazů v Praze na Žižkově sešlo na svém plánovaném zasedání Kolegium – nejvyšší orgán Rady seniorů ČR.

Po kontrole usnesení ze zasedání minulého (více informací zde) se začalo zabývat nejpalčivějším a nejaktuálnějším seniorským problémem těchto dní – valorizací penzí. Předseda RS ČR dr. Zdeněk Pernes seznámil přítomné s celým vývojem okolo valorizace penzí pro příští rok i s kroky, které Rada seniorů v tomto směru podnikla. Poté se rozpoutala diskuse o stavu stávajícím i stavu budoucím. Hlavní důraz klade Kolegium na to, aby byl zákon o valorizaci penzí konečně změněn. Vyzývá vládu, aby se tímto problémem zabývala a apeluje na to, aby se zákon ohledně valorizace penzí vrátil minimálně do stavu, v jakém byl v roce 2011 před tzv. Drábkovou reformou. Kolegium zároveň děkuje všem poslancům, kteří v poslanecké sněmovně předložili progresivnější návrhy na jednorázový příspěvek k důchodu než byl vládní návrh – 600 Kč.

Kolegium rovněž schválilo zprávu o činnosti Legislativního týmu, který za rok zpracoval připomínky a návrhy ke třinácti návrhům zákonů a ke koncepci sociálního bydlení České republiky. V této souvislosti bylo uplatněno osm zásadních připomínek a čtyři legislativní návrhy. Dále legislativní tým zpracoval zákon o seniorech, poslanecký návrh na očkování proti pneumokokovým infekcím jako hrazené služby pro osoby starší 65 let a pro důstojnou valorizaci penzí 2016 rozeslal dopisy všem 200 poslancům.  Dále byly hodnoceny oslavy Mezinárodního dne seniorů, které Rada seniorů ČR sama nebo ve spolupráci s partnerskou organizací SUN Drive zorganizovala ve čtrnácti městech po celé ČR.