Prezident republiky přijal delegaci Rady seniorů ČR

Uvítací slovo prezidenta Zemana

Uvítací slovo prezidenta Zemana

U příležitosti Mezinárodního dne seniorů přijal prezident ČR Miloš Zeman delegaci 31 zástupců Rady seniorů ČR. Během hodinové přátelské debaty hovořili senioři s prezidentem na téma penzí a jejich valorizace, na téma důchodové reformy a probrali i Zákon o seniorech, který RS ČR vypracovala a nyní pro něj hledá politickou podporu.

Prezident si udělal čas na seniorskou delegaci přesně v den, který je pro seniory velmi významným, a to navzdory nabitému programu. Rada seniorů to velmi oceňuje a prezidentu Miloši Zemanovi děkuje za milé a přátelské přijetí, které je pro její představitele povzbuzením do další práce.

Po přivítání, kdy prezident obešel všechny členy delegace a s každým se osobně přivítal, začal úvod v lehce humorném a ironickém tónu. “Setkání se může odehrát ve dvou módech, a to, že si popovídáme, řekneme si, jak jsme rádi, že jsme se potkali, vy mi povíte, co vás trápí a zas se rozejdeme. Ale co by to bylo za prezidenta, který by neotevřel i ožehavá témata. Tím prvním je pro mne valorizace penzí a druhým Zákon o seniorech, na který jsem si nechal připravit i právní rozbor, protože nejsem Všeználek a nerozumím všemu,” spustil prezident Zeman a pokračoval: “Nečasova vláda valorizovala důchody 45 korunami, naše vláda 40 korunami. Docílili jsme tedy úspory 5 Kč, což nám pomohlo k fiskální stabilizaci českého rozpočtu. Vláda poté přišla s návrhem žebračenky 600 Kč. Valorizace penzí se počítá z inflace plus 1/3 růstu průměrné mzdy. Inflace je téměř nulová a nikdo z nás určitě nemá zájem na jejím zvyšování, neboť by to znamenalo zdražování. Podporuji tedy návrh odborů, aby došlo k výrazně rychlejšímu růstu průměrné mzdy. Nemohou to být pouhá dvě procenta jako dosud. Spojme síly – senioři s odbory a dosáhneme synergického efektu,” vyzval.

Vyjádřil se i k Zákonu o seniorech, kdy navrhl, aby požadovaný příspěvek ze státního rozpočtu nebyl počítán na všechny seniory, ale pouze na ty, kteří jsou organizováni v Radě seniorů ČR s tím, že příspěvek by byl vyšší než požadovaných 10 Kč na hlavu.

Po něm vystoupil předseda RS ČR Dr. Zdeněk Pernes, který poděkoval za přijetí delegace a navázal na otevřenou problematiku. Upozornil, že v případě valorizace penzí stále platí tzv. Drábkova technická valorizace, a že současná vláda nepřijala zákon, kterým by valorizační schéma upravila.  Hovořil i o práci Důchodové komise, kde je členem. Po něm vystoupili i další členové delegace RS ČR.

Po více než hodině bylo setkání ukončeno.