Předseda RS ČR bude jedním z hostů Michaely Jílkové v pořadu Máte slovo

Zítra se pořad České televize Máte slovo bude věnovat valorizaci penzí.

Většina českých důchodců dostane od ledna přidáno přibližně 40 korun měsíčně. Může za to vývoj inflace v období od srpna 2014 do srpna 2015, která se vyšplhala jen na 0,3 procenta. Důchody totiž ze zákona rostou o výši inflace právě v tomto období.

Vývoj inflace již na začátku léta naznačoval, že se důchody od ledna příliš nezvýší. Ministryně práce Michaela Marksová navrhla v červnu zvýšení o přibližně 200 korun měsíčně, tedy o 1,8 procenta. Ministerstvo financí ale s návrhem nesouhlasilo. Jako kompenzaci měli dostat důchodci v prosinci jednorázový příspěvek ve výši 600 korun. Vláda ale nakonec tuto částku před vánoci k penzím předat nestihne, slíbila proto, že dostanou 900 korun, ale až v únoru.

Ministryně Michaela Marková dále navrhuje, aby vícečetné rodiny přispívaly do sociálního systému mnohem méně nebo dokonce vůbec. Naproti tomu bezdětní by platili více.

Je to spravedlivé a jak budou vypadat důchody budoucích seniorů? A jsou současné důchody dostačující a důstojné?

Hosté: Michaela Marksová – ministryně práce a sociálních věcí, Miroslav Ševčík – děkan Národohospodářské fakulty VŠE, Miroslav Opálka – poslanec KSČM, Zdeněk Pernes – předseda Rady seniorů ČR a další.

Debatu budete moci shlédnout na kanále ČR 1 ve 21.30 hodin nebo poté na tomto odkazu