ZÁKLAD BYL POLOŽEN, JE TŘEBA POKRAČOVAT

nástup účastníků

nástup účastníků

Takto končilo loňské hodnocení 1. sportovních her důchodců, které se uskutečnily i s účastí důchodců ze Slovenska v Mostě /viz Doba seniorů č.10 – říjen 2014/. Předseda SD ČR Ing. Oldřich Pospíšil v něm vyslovil na závěr přání, aby druhého ročníku celostátního – republikového kola soutěžení důchodců se zúčastnili sportovci ze všech našich krajů. Aby tím byl překročen počet mostecký – čtyřicet členů naší delegace. Ve dnech 30.7. až 2.8.2015 se podruhé sešli na celostátních sportovních hrách sportovci z řad důchodců tentokrát v Brně v areálu Střední školy informatiky, poštovnictví a finančnictví v Čichnově ulici. Deset krajů po osmi soutěžících v deseti disciplínách přizpůsobených jejich věku – hod šipkou na terč, ruský kuželník, minigolf, střelba na malou hokejovou branku, běh s raketou a míčkem, bollo-ball, běh s kolečkem zatíženým břemenem, běh na 60 nebo 100 m, hod granátem na cíl. Ve všech soutěžích se ukázalo, že sport je nám důchodcům velmi blízký. Záštitu nad 2. Sportovními hrami důchodců převzal hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek, který soutěže také zahájil. Přál si, aby důchodci ukázali, že ve zdravém těle je zdravý duch a současně naplnili olympijské heslo, že cílem je ne zvítězit, ale účastnit se. Boje ve všech disciplinách byly nesmlouvavé, vždyť šlo o medaile jednotlivců, ale i o celkově vítězné krajské družstvo, které získá putovního poháru. A to hodnotili nejen pozvaní hosté – Ing Oldřich Pospíšil, předseda SD ČR, jeho dva místopředsedové František Prášek a Ivan Vodák, a Dr. Michal Kotián z Jednoty důchodců Slovenska, ale i neočekávaný autobus fanoušků z Poličky a někteří fandové z blízkého brněnského okolí. Ač tomu mnozí zpočátku nevěřili, už v poledne bylo dobojováno a pro rozhodčí začalo velké a složité počítání.

Odpolední odpočinek soutěžící a jejich doprovod strávili na Brněnské přehradě, loď Lipsko je povozila dvě hodiny po brněnském moři pod hradem Veveří. Z lodě se jim nechtělo, těšili se ale na slavnostní vyhodnocení sportovního zápolení. Bylo uděleno celkem 40 sad medailí za 1-3 místo dle věku – do 70 let a nad tuto hranici v kategoriích mužů a žen. Ukázali se mezi námi i vrcholně úspěšní – získali i pět “drahých kovů”. Celkovým vítězem a držitelem putovního poháru se stal kraj Ústecký s 10 zlatými, 8 stříbrnými a 4 bronzovými medailemi, celkově získali jeho lidé 78 bodů. Druhé místo získal kraj Liberecký – 64 body, na třetím místě se umístil kraj Královéhradecký – 45 bodů. Večer pokračoval , při vínečku s rautem a hudbě k tanci se všichni bavili až do pozdních hodin. Pro budoucnost dodávám, že celkově se sportovních her zúčastnilo 128 osob. Všichni obdrželi pěkný účastnický diplom. Nejstarší soutěžící byla paní Vlasta Forstová /Vysočina/, z mužů pan Karel Kogler /Liberecký kraj/, kterým předal předseda Svazu důchodců zlaté medaile.

V sobotu dopoledne poznávali naši hosté náš “štatl”. Ve třech skupinách s průvodkyněmi Turistického informačního centra prošli střed města, obdivovali Petrov, někteří stihli i pohled na Brno z věže Staré radnice. Nadšeni byli všichni, zvláště ti, co přijeli zdaleka. Ještě by chodili, po obědě bylo však třeba nasednout do dvou autobusů a přesunout se do nejnavštěvovanějšího zámku republiky – do Lednice. Přesvědčili jsme se s nimi o pravdivosti výpočtů – bylo plno, ještě že jsme měli zajištěn přednostní nástup. Den jsme zakončili ve Valticích, ve vinném sklípku, s vínem a pohoštěním. Setkání i zde bylo využito k předávání zkušeností a navazování družebních vztahů. Na druhý den při loučení a odjezdem do svých domovů se všichni těšili na další pokračování příští rok v Praze. Vřele děkovali všem, kteří na tomto setkání “pracovali” a připravovali ho z jakékoliv pozice. Je třeba se k nim připojit, poděkovat a věřit, že příští rok bude také setkáním Česko – Slovenských důchodců na sportovních kolbištích.

Jan Žáček, 1. místopředseda MO SD ČR Brno

soutěžící při střelbě na branku

soutěžící při střelbě na branku