Předseda Rady seniorů ČR k Zelené knize o důchodech

Vážené seniorky, Vážení senioři,

dlouhodobě prosazovaná změna koncepce mechanismu valorizace penzí Radou seniorů České republiky je konečně tady. Odborná komise pro důchodovou reformu připravila a oslovuje odbornou a další veřejnost tzv. Zelenou knihou o státních důchodech a jejich zvyšování, ve které očekává odpovědi na 16 položených otázek. Jde o  případné změny nejen v nastavení současného valorizačního schéma ale též o případné změny celkové koncepce starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Případné změny koncepce současných starobních důchodů budou mít zásadní vliv na seniory budoucí a případné změny valorizačního vzorce na seniory současné. Diskutované koncepční úpravy důchodového systému tak mohou ovlivnit kvalitu života milionů lidí.

Rada seniorů České republiky považuje současné pevně nastavené valorizační schéma starobních důchodů za nedokonalé a pro důchodce s nízkými důchody za nespravedlivé. A navíc jeho progresivita ve vztahu k okolním státům výrazně zaostává. Přes návrat k plnohodnotné valorizaci (100 % inflace spotřebitelských cen + 1/3 růstu reálných mezd) stále přetrvávají prvky tzv. malé penzijní reformy z roku 2011. Jde o valorizaci plně automatizovanou při které vláda nemá možnost aktuálně řešit založené diskriminace tzv. starodůchodů a novodůchodců, ani situaci důchodců s nízkými příjmy. Ale hlavně, zákonná valorizace minimální byla překlopena na zákonnou valorizaci maximální. Jistě si vzpomínáte, že proti této Kalouskově a Drábkově reformě protestovaly tisíce seniorů na historicky první seniorské demonstraci.

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

V důchodové komisi prosazujeme změnu valorizačního mechanismu od jejího vzniku, tj. více než rok. Nyní je možnost do diskuse vstoupit a uplatnit svoje návrhy a požadavky. Na půdě seniorských organizací proběhla diskuse již loni, v podstatě byly diskutovány pouze dva návrhy, a to plošná a kombinovaná valorizace (plošná + procentní). Nakonec bylo hlasováním jednoznačně rozhodnuto a podpoře valorizace kombinované (základní výměru důchodů navyšovat plošně o inflaci a současně procentní výměru navyšovat procentuálně o nárůst 1/3 reálných mezd). Tento návrh byl postoupen důchodové komisi, která s ním pracuje. Stále jsme přesvědčeni, že náš požadavek je nejen spravedlivý ale v rámci ekonomických možností České republiky také realizovatelný. Variant mechanismu valorizace důchodů je ale daleko více. Dostáváme návrhy důchody valorizovat o index růstu platů státních zaměstnanců, nebo o index růstu platů politiků, respektive také soudců. Některé návrhy také požadují mechanismus valorizace penzí řešit ústavním zákonem, aby nebyly možné změny při změnách politické reprezentace. Ve všech těchto případech se ale nesmí zapomínat na základní funkce valorizace, kterými jsou udržet reálnou kupní sílu penzí při jakékoliv inflaci a v případě starobních důchodů také náhradový poměr.

Vedení Rady seniorů České republiky vyzývá seniorské organizace, jejich členy a širokou seniorskou veřejnost. Zapojte se do diskuse o Zelené knize o důchodech a Vaše odpovědi zasílejte na adresu rscr@rscr.cz. Nebo poštou na adresu Rada seniorů České republiky, náměstí W.Churchilla 2, 113 59 Praha 3. Termín je do 15. září.

Děkuji a jsem s úctou Zdeněk Pernes – předseda Rady seniorů České republiky

Zelená kniha – formulář na odpovědi

Zelená kniha