Správná výživa u seniorů

Odborné sociální poradenství-„paragrafík“

Ve zvýšené míře se objevuje stále častěji nový fenomén, nedostatečná a problematická výživa seniorů. Dojímá nás problém opuštěných a často hladovějících psů, kteří se štěstím končí v útulku. Zvýšenou pozornost vyvolá zveřejnění problémů týraných dětí, zdravotně postižených osob, někdy i smutné příběhy lidí bez domova. Věnujme pozornost také našim seniorům?, zejména těm osamnělým, často i opuštěným. Senior v dnešní technologické společnosti to nemá jeddnoduché. Trpí často nedostatkem financí, může být zmatený z toho, jak překotně se vyvíjí svět plný nejrůznějších informací a nátlakových reklam. Těžko si zvykat a ještě těžší pochopit. Senioři jsou skromní, nenároční lidé, pokorně přijímají svůj život i osud, často žijí v podmínkách hmotné i sociální nouze. Nechtějí být na obtíž. Rádi dají vnoučatům a svým dětem i z toho mála, co mají. Šetří a žijí skromně, především však na svůj úkor. S oblibou vyhledávají nabídkové akce prodejců a marketů. Jsou rádi, že ušetří na akční ceně kuřat a jiných potravinových produktů. Stačí jim málo. Polévka z pytlíku, chleba a housky jim stačí na několik dní. Ovoce a zeleninu moc nemusí, tvaroh a jogurty jsou pro ně dle jejich názoru drahé nebo nepotřebné. Vždyť stačí to nejnutnější. Ani potřebu systematického zavlažování organismu – tedy pitný režim, nemusí pociťovat. V nemocnicích, kde ošetřují vyčerpané seniory jsme potom řádně vyděšeni. Krevní odběrové testy ukazují na minerální rozvrat a nedostatek základních živit, vitaminů a jiných nutných látek pro správnou výživu organismu. Zdravotní potíže a problémy se s narůstajícím věkem násobí a zvyšují. Jsou to involuční /zánikové procesy/, které k opotřebení organismu tak trochu patří. To základní a ve vyšším věku nejdůležitější často opomíjíme. Zdravý a aktivní styl stárnutí a především racionální a vyvážená výživa.

Zdravá výživa je dnes hodně moderní termín. Co si máme pod tím názvem představit? Je samozřejmě důležité mít dostatečný příjem bílkovin, tuků, cukrů a vitamínů. Neznamená to ale, že se budeme krmit jen mořskými plody připravenými na olivovém oleji s exotickými druhy ovoce a zeleniny. Naopak – měli bychom se stravovat podle svých zvyklostí. Maso z jídelníčku určitě nemůžeme vyloučit. Není vhodné jíst pouze kuřecí maso. Vepřové i hovězí maso do jídelníčku patří. S přibývajícím věkem se mění i chutě. Není nutné mít maso každý den, dostatek bílkovin nám zajistí i tvaroh. Brambory s tvarohem a k tomu hrnek mléka je chutná, lehká a zdravá večeře. Nebo třeba koprová omáčka s vejcem. Občas zařadit vejce do jídelníčku neznamená automaticky hrozbu zvýšeného cholesterolu. Co chléb se sádlem nebo máslem? Rostlinné tuky samozřejmě potřebujeme, ale živočišné taky. Je tedy vhodné tuky kombinovat a není nutné sádlo ani máslo z jídeníčku vyloučit.

Bílkoviny a tuky máme vyřešené, ale co cukry – sacharidy. Jsou důležitým zdrojem energie, ale pokud lékař diagnostikoval diabetes melitus tedy cukrovku, je to trošku problém. Pak je nutné vyloučit cukr a řídit se doporučením lékaře nebo nutričního terapeuta. V každém případě jsou sacharidy v pečivu, , ve všech přílohách k jídlu, v ovoci. A jsme u ovoce a zeleniny – důležité zdroje vlákniny a vitamínů. Nastrouhaná mrkev s jablkem, kapkou rostlinného oleje a šťávou z citronu – zdravá chutná svačinka. Vitamíny máme a vlákninu ( aby bříško nebolelo) také. Samozřejmostí je dodržovat pitný režim. Náš organismus je ze 70% složen z vody. Musíme jí doplňovat. Vypít méně než 1,- l tekutin, je opravdu málo. Dostatek tekutin je důležitý pro „chod“ celého organismu vyprazdňování a často může vyřešit i problémy se zácpou.

Na závěr tedy jednoduché rady a zásady pro zdravou výživu:

Pravidlo č.1 – jíst všechno v přiměřeném množství.

Pravidlo č.2 -Jíst 5x denně – snídaně, malá svačinka, oběd, malá svačinka, večeře.

Pravidlo č.3.- Jíst v příjemném prostředí a v klidu.

Pravidlo č.4 – Všeho s mírou v rozmanitém množství, vždy s přítomností zeleniny a ovoce

Pravidlo č.5 – Systematicky upíjet nejlépe neperlivou vodu celý den- i když žízeň nemám.

Mgr.Josef Kočí-sociální poradce-Josef.Koci@KZCR.EU .

Rehabilitační oddělení- Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,o.z

Součinnost a odborná garanceJana Zajanová-nutriční terapeut MNUL