Skřivany zaplavili senioři

Skřivanský pěvecký sbor

Skřivanský pěvecký sbor

Sluneční paprsky hladily už v sedm hodin ráno ve středu pátého června první příchozí, kteří se akreditovali na III. Sportovní hry seniorů Královéhradeckého kraje. Někteří z organizátorů možná byli trochu překvapeni a zejména studenti, kteří fungovali jako součást organizačního výboru a později se představili v roli rozhodčích, jen nevěřícně zvedali oči. Vždyť velké klání mělo být zahájeno až o dvě hodiny později! Z hlediska hladkého průběhu to ale bylo dobře, že začali chodit už od rána. Zatímco prvních her se zúčastnilo přes 200 seniorů, letos se jich na sportovištích představilo už 456. Muží i ženy soutěžili ve dvanácti disciplínách, letos byl poprvé zařazen i tenis.

Úderem deváté hodiny ranní přivítala sál nabitý do posledního místečka Hana Svobodová, šéfka seniorského klubu ve Skřivanech, a také hlavní  organizátorka a manažerka všechny přítomné. (O výjimečné seniorce Haně Svobodové se dočtete i v časopise Doba seniorů v měsíci červenci – pozn. autora). Spolu se svým pěveckým sborem zahájili pěveckým vystoupením, následovaly zdravice významných hostí. Poté složili slib závodníci i rozhodčí a na závěr slavnostního aktu zazněla hymna, kterou Skřivanští senioři složili.

Pak už byl čas rozejít se po Skřivanech a zahájit velká sportovní klání. Jediná disciplína, která se konala mimo obec, byl běh na 200 metrů. K ní vyjeli soutěžící autobusem do Nového Bydžova. “Je tam lepší dráha,” vysvětlovala Hana Svobodová. Dále byly na pořadu nohejbal, stolní tenis, tenis, střelba, v ruské kuželky, pétanque, šipky, běh v bazénu, discgolf, přehazovaná a flaškovaná. Na všech sportovištích byl k dispozici čaj, v poledne chutný oběd a odpoledne občerstvení.

O doprovodný program se se letos  postarala Policie ČR, Všeobecná zdravotní pojišťovna a Hasiči. Senioři opět dokázali, že se umí nejen dobře bavit, ale i pečovat o své zdraví.

V pozdním odpoledni se všichni opět setkali ve velkém sále místního kulturního domu, kde se vyhlašovaly výsledky, ocenění si užili chvilky slávy na stupních vítězů a převzali drobné ceny.

Za úspěch her je třeba poděkovat nejen organizačnímu výboru a sportovcům, ale také dalším, kteří přispěli finančně nebo svou pomocí. Hry podpořil Krajský úřad v Hradci Králové, Městskému úřasu v Novém Bydžově,  Obecnímu úřadu ve Skřivanech, Krajskému svazu důchodců, Krajské radě seniorů, skřivanskému Domovu sociálních služeb i základní škole ze Skřivan.