Rozhovory s partnerskými stranami

šéf KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek při setkání s užším vedením RS ČR

šéf KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek při setkání s užším vedením RS ČR

Užší vedení RS ČR se v uplynulém týdnu sešlo se zástupci partnerských politických stran. Nejprve se sešlo s představiteli KSČM. Vzhledem k tomu, že KSČM není vládní stranou, hledali u ní senioři zejména podporu pro své návrhy, pokud se o nich bude jednat na půdě parlamentu. Jde zejména o podporu zákona o seniorech. Diskutovala se i možnost, že by představitelé seniorů figurovali na kandidátkách KSČM v krajských volbách příští rok.

Poté se sešli rovněž šéfem KDU-ČSL a místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem. Tomu poděkovali za aktivitu při hledání řešení ohledně valorizace penzí, konstatovali však, že stav, na kterém se prozatím vládní koalice shodla, považují představitelé spojeného seniorského hnutí za nedostatečné. “Žádali jsme, aby se vláda snažila vykompenzovat pokles reálné kupní síly seniorů, k níž došlo za pravicové vlády premiéra Topolánka. Kvitujeme, že se vláda snaží hledat způsob, jak odstranit křivdy spáchané na seniorech. Nicméně při pohledu na to, jak je nastaven růst mezd u soudců, zákonodárců i státních zaměstnanců, nás chystané navýšení ani jednorázový příspěvek 600 Kč nemůže uspokojit,” konstatoval předseda RS ČR Dr. Zdeněk Pernes. Na něj navázal místopředseda pro mezinárodní vztahy JUDr. Václav Roubal s upozorněním, že je třeba, tak, jak to dělají sousední země, vnímat seniory jako skupinu, která byť ne vždy aktivně pracuje i v důchodovém věku, svůj velký přínos pro společnost má. “Třeba tím, že pomáhají svým dětem s hlídáním potomků a umožňují jim tak plně se věnovat práci pomáhají potažmo i získávat příjmy státnímu rozpočtu. A podobných přínosných činností bych mohl vyjmenovat podstatně více,” vysvětlovat Pavlu Bělobrádkovi. “A je třeba vidět další aspekt, který je neoddiskutovatelný. V době, kdy došlo k poklesu reálné kupní síly seniorů stát sice ušetřil na výplatě důchodů, podstatně větší částku ale vzápětí zaplatil na sociálních dávkách, například příspěvku na bydlení. Pokud se senioři dostanou z tíživé situace, dá se předpokládat, že se objem vyplácených dávek výrazně sníží. Apekujeme proto na vládu, aby problém valorizace penzí vnímala v širším kontextu,” doplnil další pohled na ožehavé téma místopředseda ing. Milan Taraba.

Na předsedu KDU-ČSL i na vedení KSČM se pak senioři obrátili s požadavkem, aby se seznámil s návrhem zákona o seniorech tak, jak jej připravila RS ČR a podpořil jej on i poslanci jeho strany. Jednalo se i o možnosti zastoupení seniorů v mediálních radách a také na kandidátkách KDU-ČSL pro volby, které proběhnou v příštím roce. Hovořilo se i o zákonu o sociálním bydlení, jehož příprava je ve skluzu.