Boj o valorizací penzí 2016 pokračuje


Rada seniorů České republiky prosazuje vyšší než zákonnou valorizaci penzí 2016 (více informací zde), která je očekávána na úrovni jednoho procentního bodu (cca 130 Kč). Ministerstvo práce a sociálních věcí aktuálně navrhuje valorizaci na úrovni 1,8 %.  Rada seniorů nadále trvá na svém stanovisku a požaduje vykompenzovat pokles reálné kupní síly starobních důchodů z let 2010, 2012 a 2013. To je nikoliv jeden ale tři procentní body. Proto byli osloveni představitelé všech tří koaličních stran, kterým RS ČR předložila své argumenty. V případě potřeby budou osloveny též poslanecké kluby v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Jsme přesvědčeni, že 7,1 -12 miliard Kč se v 1,3 bilionovém rozpočtu najdou. Senioři si bez pochyby důstojnou valorizaci zaslouží. O vývoji situace vás budeme samozřejmě průběžně informovat.

K návrhu přidat seniorům jednorázově 600 Kč se na ČR vyjádřil místopředseda RS ČR ing. Milan Taraba. Jeho vystoupení, v němž jasně zaznělo, že dorovnat minulé škrty znamená navýšit důchody o 3 procenta, můžete vidět na tomto odkazu.

Na téma valorizace penzí vystoupil předseda RS ČR v pořadu Události komentáře na ČT 24 ve 20. 00 hodin. Jeho vystoupení můžete shlédnout zde