Oslavy desátého výročí RS ČR

Zdeněk Pernes dostal kapitánskou čepici

Zdeněk Pernes dostal kapitánskou čepici

Deset let v životě člověka je jen malým kouskem skládačky celého života.  Deset let existence organizace, to už je výročí, které za připomenutí stojí. Deset let své existence oslavila i Rada seniorů české republiky. Byl čas bilancovat, ohlédnout se za tím, co bylo vytvořeno a co se podařilo a také poděkovat těm, kteří se o desetiletí o rozvoj a rozmach spojeného seniorského hnutí zasloužili.

Díky partnerům ze společnosti Senior Holding se mohly oslavy uskutečnit v netradičním, ale velmi milém a důstojném prostředí – a sice na parníku z názvem Czechia.  Už krátce po třetí hodině dorazili na palubu muži, stojící v čele RS ČR – dr. Zdeněk Pernes a ing. Oldřich Pospíšil, aby zkontrolovali poslední přípravy a hlavně aby mohli úderem půl čtvrté začít vítat hosty.

Krátce po čtvrté hodině se parník rozjel po Vltavě. Pak už se mikrofonu ujal Zdeněk Pernes, přivítal všechny hosty z řad seniorů i významných hostů, mezi nimiž nechyběl například senátor Zdeněk Škromach, Mgr. Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí či  Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení na MPSV. V následném projevu pak Zdeněk Pernes shrnul výsledky desetiletého úsílí RS ČR v podobném duchu, jako je týž den ráno prezentoval na tiskové konferenci.

Poté se k němu připojil ing. Oldřich Pospíšil, statutární místopředseda, a oba společně začali předávat pamětní listy těm členum, kteří se o desetiletý rozvoj Rady seniorů zasloužili nejvíce. Největší aplaus zaplněné lodi sklidili dva nejstarší členové, kterým je oběma již přes devadesát let – první předseda Krajské rady seniorů Plzeňského kraje a dlouholetý funkcionář Svazu důchodců  ing. František Hála z Plzně a plk. Pavel Vranský, místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu.

Následovalo pozvání na přichystané občerstvení a v podpalubí roztočil svá cédéčka diskžokej, zatímco na otevřené palubě bylo možno poslouchat orchestr a ochutnávat pivo. A předseda Pernes dostal od posádky darem kapitánskou čepici – jako kapitán celé výpravy a symbolicky i seniorského hnutí.

V šest hodin parník poprvé zastavil, aby jej mohli opustit ti, kteří pospíchali na vlak nebo za dalšími povinnostmi a aby se na palubu zase mohli dostat jiní, kterým to na čtvrtou hodinu zkrátka nevyšlo. Mezi těmi, kteří na přistoupili, byl i ministr financí a šéf hnutí Ano 2011 Andrej Babiš. Jakmile vstoupil do místnosti, byl rázem obklopen přítomnými seniory, kteří si s ním chtěli potřást rukou, vyfotit se, či podiskutovat. A on všem ochotně vyhověl. Poté usedl za stůl s pány Pernesem a Pospíšilem, aby společně stvrdili smlouvu o spolupráci (více o tom čtěte zde). Ač se Andrej Babiš bránil, seč mohl a vysvětloval, že jestli něco skutečně neumí, pak tancovat, stejně nakonec přítomným dámám košem nedal a na tanečním parketu skončil. I díky tomu cesta do půl osmé a další zastávky utekla velmi rychle.

Poslední úsek už se ti, kteří na palubě zůstali, dobře bavili a vyprávěli, jaké plány mají do budoucna. Co pro seniory ve svých krajích a organizacích chystají. I tohle odpoledne, kdy se jejich záslužné práci dostalo ocenění, jim určitě dodalo další chuť a elán do práce.

Tak za deset let zase na shledanou.