Kolegium RS ČR se sešlo poprvé v letošním roce

V sídle RS ČR, Domě odborových svazů na Žižkově, se na svém prvním letošním jednání sešel nejvyšší orgán RS ČR – Kolegium.

Na programu jednání bylo přeložení Mezinárodních sportovních her. Původně ohlášený termín – červenec 2015 – předsednictvo nedoporučilo s ohledem na fakt, že se nepodařilo do dnešního dne zajistit dostatečné finanční krytí plánovaného rozpočtu. Kolegium se se stanoviskem předsednictva ztotožnilo a kvůli nepřiměřenému finančnímu riziku Mezinárodní hry seniorů v roce 2015 zrušilo s tím, že by se jejich pořádání mělo přesunout na léto roku 2016. Kolegium zároveň poděkovalo celému organizačnímu výboru her za odvedenou práci.

Kolegium rovněž odsouhlasilo přijetí nového člena, a to Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy. Je to již 26 organizace Rady seniorů ČR s celostátní působností

Významným bodem jednání bylo opět téma penzí, které patří ke stěžejním bodům práce RS ČR. Kolegium odsouhlasilo, že RS ČR bude po vládě požadovat vyšší než zákonnou valorizaci důchodů pro rok 2016, a to nejméně o 2 procentní body. Důvod tohoto požadavku je prostý a dle soudu RS ČR naprosto oprávněný. Organizace pouze žádá dodatečné vykompenzování poklesu reálné kupní síly důchodců, k níž došlo v letech 2010, 2012 a 2013.  Průměrná starobní penze by tak byla navýšena nikoliv o předpokládaných 113 Kč, ale o požadovaných 339 Kč.

V souvislosti s penzemi se Kolegium věnovalo i novému právnímu výkladu průměrné mzdy v NH dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR. S ohledem na tento nález Kolegium požaduje přezkum ustanovení paragrafu 17 zákona č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění ve vztahu k výpočtu důchodů. V případě, že se prokáže chybný postup dosavadních výpočtů žádá Kolegium RS ČR po vládě uhradit seniorům nedoplatek vzniklý chybným výpočtem obdobně jako u soudců a státních zástupců, a to zpětně za tři roky. 

Kolegium posoudilo a schválilo výsledky hospodaření orgánů Rady seniorů ČR za rok 2014. Hospodaření bylo přebytkové, příjmy dosáhly výše 6 761 990 Kč a výdaje 6 400 280 Kč.

V závěru svého jednání pak schválilo vlastní návrh zákona o seniorech, který bude po rakouském vzoru prosazován v České republice.