Hejtman na jednání Rady seniorů Plzeňského kraje

úvodní slovo hejtmana Šlajse

úvodní slovo hejtmana Šlajse

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs přijal pozvání předsedy Krajské rady seniorů Leoše Jochece  k účasti na pravidelném plánovaném jednání Rady seniorů Plzeňského kraje, které proběhlo dne 19.3.2015. Po krátkém úvodu, v němž hejtman stručně charakterizoval pozitivní postavení kraje mezi ostatním kraji republiky, se rozběhla diskuse, která trvala více než hodinu. Diskutovány byly otázky republikového charakteru a zejména krajského významu.
Členové RS se kriticky vyslovovali k objektivitě veřejných sdělovacích prostředků, protože často rozsah a řazení zpráv neodpovídá významu a informace např. o seniorech jsou neúplné a ve svém důsledku zavádějící. V souvislosti s finanční situací státu považují senioři za nepřípustné, aby se významný ekonom negativně vyjadřoval k daňové povinnosti, zvláště, když daně v ČR zdaleka nejsou nejvyšší.
K dobrému postavení kraje kromě vhodné polohy či dálnice výrazně přispěla tradičně vyšší technická orientace obyvatel na všech vzdělanostních úrovních, ale v současné době se už projevuje negativní dlouhodobý přístup k technickým profesím. Projekty pro seniory byly v diskusi hodnoceny kladně, vč. úrovně krajských i městských domovů pro seniory. Problém jsou některé soukromé domovy pro seniory. V rámci diskuse zazněl apel členky RS, aby se senioři snažili více přispět k výchově dětí ve vztahu k přírodě i češtině.
Kraj i město se snaží v rámci svých možností přispívat na činnost seniorských organizací.