Předseda Rady seniorů České republiky navštívil Milovice a Nymburk

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Předseda RS ČR Zdeněk Pernes

Seniorský věk je dobou k využití získaných zkušeností i prostorem pro vlastní realizaci. Spolu s tím přináší i řadu nových problémů. Tak uvedl městský zastupitel Mgr. Zdeněk Milata návštěvu Dr. Zdeňka Pernese, předsedu Rady seniorů České republiky, kterého spolu s členem Krajské rady seniorů Středočeského kraje Mirkem Červinkou přivítali v Milovicích a předtím v Nymburce.
Předseda Pernes účastníky seznámil s postavením seniorů v České republice. Nejvíce se projevil propad relace důchodu ke mzdám u pracujících, kdy úrovně roku 1989 nebylo dosud dosaženo. Ale nejde jen o vzpomínání, v současné době se projevují důsledky Nečasovy a Drábkovy reformy – 1/3 valorizace penzí, zvyšování doby práce, nutné k dosažení práva na důchod a nižší penze pro tzv. mladé důchodce. Projevují se samozřejmě i podseknutí průběžného pilíře důchodového systému. Jednak vývody do tzv. druhého pilíře, ale především otázka zastropování odvodů u čtyřnásobku průměrného platu. Předseda Pernes nadnesl, že v některých zemích jsou důchody hrazeny z daní a sociální pojistné tam neexistuje. Ze současného sociálního pojištění se u nás hradí i politika zaměstnanosti a informace o schodcích tzv. důchodového účtu, který je součástí státního rozpočtu jsou tak neodpovídající realitě. Dalším problémem jsou předčasné odchody do důchodu. Výsledná čísla tak nejsou jen o tom, kolik se vyplácí na starobních penzích. Diskutovala se následně otázka zvyšování penzí a její nerovnoměrná výše. Rada seniorů ČR nechce nikoho poškodit z hlediska řešení současného stavu, kdy vyšším penzím se přidává více a nižším méně. Pro srovnání, v Rakousku jsou důchody ve výši zhruba 1200 Euro, v Německu cca 1000 Euro, cenová hladina jen mírně vyšší, z toho vyplývá trojnásobná životní úroveň důchodců v těchto zemích. Vypovídající je přehled o nákladech na důchody v rámci rozpočtů jednotlivých zemí Evropy, u nás se opravdu na důchodcích šetří a více peněz přispívají v celkovém objemu i méně vyspělé státy než jsme my.
Předseda Pernes uvedl, že na Slovensku jsou důchodci chráněnou osobou, a případné trestné činy jsou klasifikovány vyššími sazbami pro pachatele. Zmínil případ úmyslně přejetého seniora, kdy v ČR viník dostal 11 let, ale na Slovensku 20 let.
V Nymburce obyvatel domu seniorů kritizoval neupravené chodníky v zimě před objektem a nejasné vyúčtování za úklid v situaci, kdy někteří kandidáti do městského zastupitelstva vidí jako hlavní úkol pro další 4 roky postavit na náměstí kašnu.

V Milovicích za hojné účasti obyvatel v rest. U Farkačů, byla diskuse bouřlivá. Diskutující řešili především otázku vývodu peněz z důchodového účtu a pak také některé daňové otázky. Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes odjížděl spokojen a s podněty k další práci.

Poznámka na závěr: Miroslav Červinka, člen Krajské rady seniorů Středočského kraje, informoval, že nechal přes pracovnice Městského úřadu Milovice pozvánky na besedu s Dr. Pernesem vyvěsit na městě ve vývěskách městské knihovny. Nicméně již druhý den byly pozvánky na příkaz vedení radnice, která je v rukou ODS, TOP09 a přeběhlice paní Weigandové (dříve nestr. za ČSSD), svěšeny. Přes snahu o cenzuru a popírání veřejné diskuse, byla účast hojná a ukazuje se, že ani pravice nedokáže pravdu umlčet. Rada seniorů České republiky přispěla k pádu vlády ODS a TOP09 a milovičtí pohrobci se zřejmě bojí, že osudu Nečase s Kalouskem budou následovat.