Den zdraví v Českých Budějovicích

Ve čtvrtek dne 18.září 2014 proběhla v DK Metropolu akce „Den zdraví“, pořádaná Svazem diabetiků České Budějovice ve spolupráci s Krajskou radou seniorů a pod záštitou náměstkyně hejtmana Mgr. I.Stráské a primátora Mgr. J.Thomy.

Zajímavé a přínosné byly přednášky Mgr. L.Šedové z Jihočeské univerzity o problémech diabetu a životním stylu, dále pak L.Oulehlové o ochraně spotřebitele a otázkách záručních termínů, dále por. M.Bajcury o prevenci a ochraně seniorů.

V rámci přednášek se uskutečnil “vědomostní test“ s otázkami z oblasti diabetu, vitamínů a užití Senior pasu. Předsedkyně Svazu diabetiků A.Benčíková zhodnotila znalosti přítomných jako vcelku dobré. Vyhodnocení obdrželi trekingové hole věnované VZP a kuchařku „Nejen pro diabetiky“ věnované Svazem diabetiků.

Zástupci Svazu diabetiků zájemcům podávali informace o nejrozšířenější civilizační chorobě diabetes mellitus jednak formou tištěného materiálu, ale i osobní zkušeností.

Zástupci Krajské rady seniorů informovali o možnosti Senior Pasu k využití výhod a slev.

Poskytovatelé slev jsou ze všech možných oblastí, jako jsou cestování, literatura, zdraví, péče o tělo, potraviny a mnoho dalších.V rámci akce se přihlásilo 25 nových zájemců.

Velký zájem byl o bezplatné měření glykemie a tlaku krve, které absolvovalo 140 návštěvníků. Nebývalý zájem byl také o výsledky změření množství tuku v těle, BMI a cholesterolu, měřené posluchačkami Jihočeské univerzity.

Rozmanitá nabídka byla u vystavovatelů se zaměřením hlavně na výrobky zdravé výživy, potravinových doplňků a bylinek. Novinkou byly sirupy, marmelády a pečivo slazené stévií, o které byl mimořádný zájem. Součástí nabídky byly zdravotní obuv, ponožky, přírodní lékárna a čistící prostředky. Nechyběla nabídka bezpečnostních zámků, takže návštěvníci měli možnost širokého výběru.

V závěru lze konstatovat, že akce Den zdraví splnila účel, kterým bylo informovat širokou veřejnost o výskytu civilizačních chorob a tím jejich předcházení.

Tudíž lze hodnotit, že akce byla velmi úspěšná.