RS ČR předkládá vládě ČR legislativní návrh na rozšíření placených zdravotních služeb

Rada seniorů ČR zaslala dne 7. srpna 2014 ministru zdravotnictví MUDr. Svatopluku Němečkovi MBA své připomínky a pozměňující i doplňující návrhy k novelám zákonů č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, zákona č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně a č. 280/1992 Sb., o resortních oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách.

Rada seniorů si váží možnosti připomínkovat navrhované změny a jako organizace, která hájí zájmy a práva seniorů ČR přistupuje k této činnosti aktivně. Aktuálně navrhuje, aby seniorům nad 65 let bylo placeno očkování proti pneumokokovým infekcím konjugovanou vakcínou s možností přeočkování polysacharidovou vakcínou. Tento návrh vychází z doporučení České vakcinologické společnosti, Národní imunizační komise i požadavek RS ČR. Právě senioři nad 65 let jsou totiž jednou ze skupin nejvíce ohrožených invazivním pneumokokovým onemocněním a pneumií.

V roce 2013 bylo ve skupině osob starších 65 let zaznamenáno 180 případů, přičemž 40 z nich skončilo smrtí pacienta. To znamená, že počet úmrtí v této věkové skupině byl největší v celé populaci.

Další podrobnosti najdete v dopise, který RS ČR ministru zdravotnictví zaslala.

Dopis RS ČR ministru zdravotnictví ze 7. srpna 2014