Důchodová komise a RS ČR

Po týdenní přestávce zasedala 31. července důchodová komise. Jednání všech tří pracovních týmů bylo velmi intenzivní a věcně bohaté. Rada seniorů ČR je zastoupena v týmu 2 (důchodový věk a valorizace důchodů) a v týmu 3 (komplexní systémové analýzy, zásluhovost a transfery mezi rodinami a společností).
2. pracovní tým
V druhém pracovním týmu pokračovala odborná diskuse o nastavení důchodového věku. V této souvislosti byla diskutována kritéria pro stanovení důchodového věku, který by měl co neobjektivněji odrážet konkrétní historickou situaci. Dále byly diskutovány varianty zavedení automatické nebo automatizované procedury změny důchodového věku. V průběhu dvouhodinové diskuse byly navrženy tři kritéria pro stanovení důchodového věku : naděje dožití , naděje dožití ve zdraví a index pracovní způsobilosti. Předseda Rady seniorů ČR navrhl jako jedno z kritérií  tzv. index pracovní způsobilosti. Celková shoda byla, ale na kritériu jediném, a to na naději dožití. Třetí pracovní tým Odborné komisi pro důchodovou reformu předkládá:
1. Zachovat současné nastavení posunu hranice důchodového věku do roku 2030, respektive do roku 2030 sjednotit věk odchodu do důchodu pro muže a ženy na úrovni 65 let.
2. Každých pět let přezkoumat stanovený důchodové věk s ohledem na průměrnou dobu prožítí v důchodovém věku, která by pro muže a ženy společně neměla klesnout pod 20 let.
3. Pravidelně monitorovat a zpracovávat prognózy vývoje úmrtnosti v generacích důchodového věku. Rozvíjet aplikovaný demografický a ekonomický výzkum.
4. Ostatní kritéria nezavádět.
3. pracovní tým
Pokračoval ve specifikaci cílů, opatření a indikátorů pro sledování a vyhodnocování transferů mezi rodinami a společností. Do 15 návrhů na opatření předseda Rady seniorů ČR navrhl přijetí zákona o minimálním starobním důchodu, který by podstatným způsobem zvýšil ochranu proti chudobě u cca 260 000 důchodců s nízkým důchodem. Rada seniorů ČR již návrh zákona o minimálním starobním důchodu vypracovala. Návrh byl přijat a do dokumentů komise zapracován.
Odpolední zasedání celého pléna Odborné komise pro důchodovou reformu podrobně projednávalo postup ukončení II. důchodového pilíře. Návrhy 1. pracovního týmu byly schváleny. Předseda Rady seniorů ČR nemá hlasovací právo. Požadavky RS ČR k ukončení II. pilíře ale byly akceptovány.