I Jihlavští senioři mají dva měsíce prázdnin

Od prvního července nemají v Jihlavě dva měsíce prázdnin jen žáci základních a středních škol, ale i 72 seniorů, kteří navštěvují Policejní akademii pro seniory. Je to již o druhý ročník této akce, kterou pořádá z.s. Nebojte se policie za finanční podpory Krajského úřadu Kraje Vysočina a Statutárního města Jihlavy. Do přípravy a vlastní realizace projektů je navíc pak zapojena celá řada dalších subjektů, zejména pak Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina, Městská policie v Jihlavě a Krajská rada seniorů Kraje Vysočina.

Projekt je zaměřen na cílovou skupinu seniorů starších šedesáti let, a to především vzhledem k tomu, že senioři mají velice sníženou schopnost vlastní obrany před pachateli trestné činnosti. Jedná se o sérii na sebe navazujících besed, na kterých jsou účastníci jednak upozorňováni na různá rizika, která jim v běžném životě hrozí, a jsou rovněž i připravováni na to, jak se těmto rizikům bránit. Aktuálnost projektu spočívá v tom, že reaguje na nové formy trestné činnosti, kterými jsou v současné době senioři ohrožováni – například elektronickou kriminalitou. Proto jsou do projektu nově zařazeny i témata kyberkriminality a finanční gramotnosti. Další novinkou letošního ročníku je to, že počet besed se zvýšil na dvacet čtyři a besedy jsou rozděleny do dvou pololetí. Mezi nejzávažnější témata patří problematika ochrany zdraví, majetku (včetně podmínek nutné obrany a krajní nouze), ochrana před podomním prodejem (i když je v Jihlavě zakázán) a pořád ještě stále hrozící rizika při účasti na předváděcích akcích. Probírat budeme ale i problematiku seniorů v dopravě a ohrožení seniorů při domácím násilí. Během akademie se její účastníci blíže a lépe seznamují s činností policistů Policie ČR a strážníků Městské policie Jihlava, čímž získávají lepší pocit bezpečí ve svém městě.

Samotné semináře neprobíhají pouze v posluchárnách. Například při seznámení s činností složek IZS se mohli studenti s touto činností seznámit při výjezdu na vodní přečerpávající elektrárnu v Dalešicích. Mezi nejatraktivnější semináře prvního pololetí zcela určitě patřil výcvik sebeobrany, který byl realizován ve spolupráci s vedením Vyšší policejní školy MV  v Praze, pracoviště Jihlava. Studenti si mohli nejen prohlédnout areál školy, ale pod vedením odborného lektora tělocviku si v teplácích v tělocvičně vyzkoušeli základní prvky sebeobrany. Smyslem tohoto semináře nebylo učit seniory se s potencionálním pachatelem jejich přepadení nějak prát. Pouze jim vysvětlit, a pak prakticky nacvičit, jak následky fyzického napadení minimalizovat. Že výcvik nebyl jen nějakou „procházkou“ v tělocvičně, dokazují i přiložené fotografie.

Také závěr prvního pololetí byl zcela netradiční. Poslední seminář byl věnován problematice pohybu osamocených nebezpečných psů (ale i jiných zvířat) po Jihlavě a jejich odchytu. Tento seminář lektoroval vedoucí psího útulku MP Jihlava a díky velmi dobré spolupráci s MP a Statutárním městem Jihlava se seminář uskutečnil ve vzdělávacím centru ZOO Jihlava. Při semináři se pak lektor věnoval i daleko exotičtějším druhům zvířat a po ukončení semináře si senioři mohli bezplatně prohlédnout celý areál ZOO Jihlava.

Po velmi náročném pololetí si proto jihlavští senioři zcela určitě zaslouží dva měsíce prázdnin. Od září je však čeká dalších dvanáct seminářů. Například hned v říjnu je v plánu návštěva střelnice. Následovat bude pochod členitým terénem v okolí Jihlavy, spojený se seznámením se s činností civilní ochrany. V prosinci pak studenti absolvují závěrečné testy, které zhodnotí úspěšnost jejich studia. Po úspěšném složení této zkoušky obdrží osvědčení o absolvování policejní akademie.

 Pavla Radová (předsedkyně Krajské rady seniorů Kraje Vysočina), Mgr. Antonín Křoustek (předseda z.s. Nebojte se policie)