Zasedal nejvyšší orgán Rady seniorů České republiky

 
Kolegium Rady seniorů ČR, tj. předsedové nebo delegovaní představitelé členských organizací Rady a předsedové krajských rad seniorů, zasadali 10. července.  Šlo o první pracovní setkání nejvyššího orgánu ve třetím funkčním období Rady seniorů ČR. Obdobně jako předsednictvo také kolegium hodnotilo průběh a výsledky 2. sjezdu sjezdu RS ČR pozitivně.  Sjezd měl vysokou společenskou prestiž, vypovídací hodnotu a také splnil vše co sjezdu náleží. Tj. zaujal stanovisko k současné kvalitě života seniorské populace, přijal ambiciózní program na další čtyřleté období, v tajných volbách zvolil nové vedení. Kolegium jako nejvyšší orgán sjednoceného seniorského hnutí v  České republice vyslovilo poděkování prezidentovi České republiky, předsedovi Senátu Parlamentu ČR, předsedovi Asociace krajů ČR, předsedům partnerských politických stran pánům Mgr. Bohuslavu Sobotkovi a JUDr. Vojtěchu Filipovi, europoslanci JUDr. Richardu Falbrovi, předsedovi ČMKOS Jaroslavu Zavadilovi a 1. místopředsedovi OS KOVO Ing. JIřímu Markovi,  vzácným zahraničním hostům, tj. Dr. Dirku  Jarému, prezidentovi Evropské federace seniorů, Dr. Elizabet Piitterman, zástupkyni Rady seniorů Spolkové republiky Rakousko, Mgr. Johanesovi Walnerovi z rakouské SENECURY a panu Ing. Jánu Lipianskému, Phd., předsedovi Jednoty důchodců na Slovensku za aktivní účast a významnou angažovanost na 2. sjezdu RS ČR. Kolegium poděkovalo též sponzorským organizacím, organizátorům a všem pracovníkům, podílejících se na náročné přípravě a průběhu sjezdu. V dalším pořadu zasedání kolegium schválilo rozpočet Rady seniorů ČR na rok 2013, který je nejdramatičtějším za celou dobu exietence Rady.
Na zajištění bezplatného poradenství, na podporu volnočasových aktivit a dalších činností krajských rad seniorů a na vydávání měsíčníku Doba seniorů, chybějí prostředky ve výši 1 263 000 Kč. Rada seniorů České republiky volá o pomoc firmy, organizace a nadace.  Schválený rozpočet pracuje s příjmy 5 721 268 Kč a výdaji 5 708 080 Kč.
Kolegium přijalo nové členy, a to 2 kluby a 4 individuální členy. K 10. červenci 2013 tedy Rada seniorů ČR sdružuje 25 organizací, 44 klubů a 88 individuálně organizovaných členů.
V závěru jednání kolegium schválilo projekt “Senior pasů”.  Statísícům seniorů tak bude umožněno využívat slevy v lékárnách, na vstupném do kulturních památek, v masážních a kosmetických salonech, při rekreačních zájezdech, při nadstandartních službách v nemocnicích, v prodejnách nábytku, ubytovacích zařízeních, a podobně. Plné zahájení projektu naběhne po prázdninách. Výdej slevových karet bude organizován prostřednictvím krajských rad seniorů. Příslušné informace bude možno dohledat na stránkách měsíčníku Doba seniorů a na webu RS ČR www.rscr.cz.